Mentorji

Spoznajte mentorje veganskega izziva, ki vam bodo z nasveti, idejami in vzpodbudo pomagali na vašem veganskem izzivu.

Iris Bremec, 38 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Prihajam iz okolice Nove Gorice, že vrsto let pa živim v Ljubljani, kjer poučujem angleški jezik, poslovna pot pa me je pred kratkim zanesla v digitalni marketing. Prosti čas, ki mi je na voljo, se trudim aktivno preživeti v naravi, kjer najraje tečem ali hribolazim. Večkrat pa me najdete v kakšnem skritem, samotnem kotičku s knjigo ali stripom v roki. Hrano za dušo mi predstavljajo potovanja, glasba, navdušujem se nad filmsko umetnostjo, kot tudi nad vsemi barvami in okusi veganskega kuharstva. O veganstvu pišem tudi na blogu https://irispotatolover.rocks/, kjer najdete tudi veliko enostavnih receptov za vse priložnosti.

Veganka sem postala zato, ker …
… sem prišla do spoznanja, da samo z vegetarijanstvom ne storim dovolj. Zavedla sem se, da je moj odtis na planetu, kjer gostujem, še vedno prevelik, ter da obstaja še dodatna možnost napredka. Vsekakor je bila to ena pomembnejših odločitev, ki sem jo sprejela za lastno zdravje, za naš prečudovit planet, predvsem pa za živali.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… zelo pozitivne. S prehodom na vegansko prehrano je moje telo začelo klicati po gibanju, tako da sem se začela rekreativno ukvarjati s tekom. Posledično več časa preživim v naravi, na svežem zraku, kar se odraža z boljšim počutjem in manjšo utrujenostjo. Začela sem si širiti obzorja in spoznavati vegansko kuho, prej neznane sestavine se sedaj prepletajo v novih jedeh in tvorijo nove okuse. Neprestano sem na lovu za novimi recepti, s pomočjo veganskih dobrot pa poskušam tudi prijateljem in znancem približati tovrsten način prehranjevanja. Okolica moje vegansko življenje in pogled na svet spoštuje, četudi ga vedno ne razume najbolje, zato se o teh tematikah vedno znova rada pogovarjam in pomagam razbijati mite povezane z veganstvom. S tem razlogom tudi nadaljujem z učenjem in se še naprej trudim razvijati.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… prebiranju raznorazne literature ter izobraževanju s pomočjo dokumentarnih filmov in spleta, na primer predavanj Garyja Yourofskega ali Melanie Joy. Ker se zelo navdušujem nad tekom, mi motivacijo predstavlja tudi ultramaratonec Scott Jurek. Odličen športnik in velik človek, do katerega gojim neizmerno spoštovanje, saj sem z njegovo pomočjo odkrila ljubezen do teka in veganstva. Z lastnim zgledom in nasveti mi je pomagal najti svojo pot v življenju. Nenazadnje pa moram omeniti tudi Morrisseya (The Smiths), ki me je že pred leti spodbudil k razmišljanju in spremembi prehranjevalnih navad. Dnevno inspiracijo mi predstavljajo tudi vsi ostali vegani in zavedanje, da se skupaj trudimo biti glas živali.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… bi zelo rada predstavila in približala tovrsten način prehranjevanja in življenja širši množici ljudi, ter s pridobljenim znanjem in izkušnjami pomagala tistim, ki se na pot veganstva šele podajajo.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… se družim z ljudmi, ki jih imam rada. Veliko časa posvetim hobijem in tako počnem stvari, ki me veselijo in izpolnjujejo. Rekreativno se ukvarjam s tekom in precej časa preživim v gorah, kjer vedno znova odkrivam vse čare in lepote, ki nam jih nudijo. Predvsem pa poskrbim, da vsak dan spijem dovolj vode, se trudim pošteno naspati in spočiti, in pozitivno zrem v nov dan.

Moja najljubša veganska jed?
Domača, vipavska jota, ki jo skuham z zeljem, in je na jedilniku – sploh v jesenskih in zimskih mesecih – enkrat na teden. Najbolj pa obožujem krompir, ki se ga da – na moje veliko veselje – pripraviti na 1001 način.


 

 

Suzana Rizani Ropoša, 45 let, Maribor

Kratka predstavitev …
Sem mama dveh čudovitih črikov :-), ki sta me, skupaj s G. Yourofskim, pripeljala v svet veganstva. Posledično je nastala VEGIZAVER – mamina šolska kuhalnica v akciji in te akcije v kuhinji ni konca. Radi skupaj kuhamo in pečemo, ustvarjamo nove recepte, ko pa nismo v kuhinji, smo na izletih v naravi, na soncu, v gozdu, na morju. Zelo rada pa tudi berem dobre knjige, poslušam glasbo, plešem in delam jogo, fotografiram in se smejim.

Veganka sem postala zato, ker …
… sem poslušala svoje srce, glas mojih dveh sinov in pogledala film, ki mi je spremenil življenje. Cel čas sem namreč imela občutek, da z vegetarijanstvom ne naredim dovolj. Zadnja 4 leta veganstva so najboljša kar je možno. Črička končno vsak dan z veseljem pričakujeta, kaj dobrega bo za zajtrk, kosilo ali večerjo, saj idej za dobro hrano ne zmanjka nikoli. Zavedanje ob vsem tem, da nikomur ne povzročaš trpljenja, pa je neprecenljivo. Vsako življenje je dragoceno.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… eno samo veselje, mir v duši, mir v srcu in mir na krožniku. MIR.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… pri družini, najbolj pa pri mojih dveh čričkih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… je veganski način življenja nekaj v kar močno verjamem in ga obožujem. Vem, da so vsi začetki težki. Sama sem na začetku bila redni obiskovalec spletne strani Vegan.si in sem cenila vsako pomoč, sploh od zlate Jasmine Hrastovec.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… se igram s svojimi otroci :-), da skupaj kvalitetno preživljamo čas, da se dosti smejim in pozitivno razmišljam, da sem ogromno zunaj, na svežem zraku, na Soncu, na Luni, v megli, dežju … kakorkoli, samo da sem zunaj, v naravi …

Moja najljubša veganska jed?
Kruh, ki ga speče moj mož, bananin kruh, ki ga speče najstniški čriček in the čokoladni muffini, ki jih speče mali čriček 🙂 … predobro!


 

Maja Hrovat, 27 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Zaključujem študij veterinarske medicine in aktivno sodelujem pri delu Slovenskega veganskega društva. Sicer rada ustvarjam v kuhinji, preživljam čas v naravi s fantom in psičkama, obiskujem glasbene festivale/koncerte, potujem naokoli po svetu, odkrivam nove namizne igre s prijatelji …

Veganka sem postala zato, ker …
Od nekdaj sem imela rada živali. Če imaš živali rad, jim ne želiš škodovati. Veganstvo se zgodi, ko to dojameš.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Najboljše. 🙂

Svoj veganski navdih iščem pri …
Vseh čudovitih ljudeh v Sloveniji in po svetu, ki so razlog, da je naš glas za živali vse močnejši.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… se veliko ukvarjam z vsakdanjimi vprašanji glede veganstva in z veseljem pomagam tudi pri tvojem začetku. Vedno se spomnim, kako sem se sama počutila v prvih tednih in kako prav bi mi takrat prišel kak dober nasvet ali pa samo družba sovegana.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Trudim se čim več ukvarjati se s športom. V tej kategoriji me najbolj privlačijo kolesarjenje, rolanje, fitnes, plavanje, joga, pilates, pohodništvo in športno plezanje. Poskušam tudi razbremeniti svoj urnik in kontrolirati raven stresa. Trudim se in poskušam. 🙂 Vsekakor je za zdravje in dobro počutje pomemben optimističen pogled na življenje, sploh v življenju vegana.

Moja najljubša veganska jed?
Pečen krompir z brokolijem!


Rebeka Kupec, 26 let, Trbovlje

Kratka predstavitev …
Blogerka na www.altervego.si, lastnica dveh muc, ljubiteljska tekačica in gorska kolesarka, končujem magisterij iz biotehnologije, trenutno zaposlena v Hypoxi studiu, kjer strankam pomagam pri izgubljanju teže in oblikovanju postave.

Veganka sem postala zato, ker …
… sem imela precej zdravstvenih težav (akne, kronična vnetja, predrakave spremembe na maternici, odvečna telesna teža) in sem se odločila za spremembo življenjskega sloga. Sčasoma sem spoznala, da ima veganstvo obilo prednosti tudi za dobrobit živali in okolja, tako da lahko rečem, da veganka nisem samo zaradi zdravja.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Izjemno pozitivne – to je bila definitivno najboljša odločitev v mojem življenju.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… tujih veganskih kulinaričnih mojstrih (Gaz Oakley/Avantgarde Vegan, Julie Piatt, Dana Schultz/Minimalist Baker, ipd.) in športnikih (Rich Roll, Tia Blanco, Patrik Baboumian, ipd.).

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… vem, da je prehod na veganstvo na začetku lahko težak in je pri tem dobro imeti pomoč in podporo nekoga izkušenejšega.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Redno ukvarjanje s športom (čeprav mi trenutno primanjkuje časa).

Moja najljubša veganska jed?
Veganski pad thai!


Mitja Senekovič, 36 let, Fram

Kratka predstavitev …
Prihajam iz Frama (okolica Maribora). Star sem 36 let. Po izobrazbi sem ekonomist. Sicer sem ljubiteljski sadjar.

Vegan sem postal zato, ker …
Nekje sredi leta 2012 sem postal vegetarijanec. Popolnoma samoiniciativno. Meso se mi je začelo enostavno upirati. Oči so se začele polagoma odpirati. Proti koncu istega leta mi je v roke prišla knjiga Kitajska študija, ki mi je dokončno odprla oči in za zmeraj spremenila življenje. Mitja Senekovič, ki je začel brati to knjigo in Mitja Senekovič, ki je končal z branjem te knjige ni bil več isti človek. Poti nazaj ni bilo več. Knjigo priporočam v branje slehernemu posamezniku. Vegan sem tako postal zaradi osebnih razlogov – zdravstveni vidik. Šele kasneje mi je postalo jasno kakšno gorje povzročamo čutečim živim bitjem – etični vidik in kaj povzročamo našemu planetu z industrijsko živinorejo – okoljski vidik.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Pet let odkrivanja in prakticiranja raznih receptov. Prebral sem veliko literature na temo rastlinske prehrane in tudi o drugih področjih na temo veganstva. Pomembno se mi zdi, da se vsak posameznik, ki se odloči za to spremembo, tudi ustrezno izobrazi. Sam se nagibam k zdravojedstvu. To je polnovredna rastlinska prehrana z velikim deležem svežega sadja in zelenjave. Kakšna občasna pregreha (npr. veganske palačinke) pa ni nič hudega oz. je celo dobrodošla za popestritev jedilnika. Uživajmo življenje. 🙂

Svoj veganski navdih iščem pri …
Vsako jutro, ko se zbudim v nov dan, si rečem: “Danes bo še en krasen dan, lepo je biti vegan, življenje je čudovito!” 🙂 Nadalje tudi pri prijateljih veganih, s katerimi organiziramo občasna druženja – npr. sadne večere – ali razne aktivistične dogodke o ozaveščanju na tem področju. Optimizem črpam tudi iz spoznanja, da nas je iz dneva v dan več. V veganskih krogih sem spoznal krasne in srčne ljudi s katerimi smo postali dobri prijatelji.
Sicer še zmeraj pri dr. Colinu Campbellu, ki piše krasne knjige. On je po mojem mnenju največja avtoriteta na področju veganske nutricionistike. Ne samo, da je velik strokovnjak na tem področju, všeč mi je tudi njegov način izražanja in sporočanja teh informacij.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
… se zavedam, da ta sprememba ni enostavna. Oz. za nekatere manj, za druge bolj. Na začetku je morda prisotnih kar nekaj dvomov, dilem, vprašanj, itd. Zato sem tu, da lahko vsakemu, ki je zainteresiran za spremembo, pomagam z nasveti in svojimi izkušnjami. Rastlinska prehrana je tako bogata, raznolika in okusna. Če boste le dovolj dovzetni in odprtega duha, vam obljubim, da vam nikoli ne bo dolgčas in nikoli ne boste lačni …

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Najraje se sproščam na sprehodih po gozdu s svojim kužkom. Rad hodim v hribe, gore, smučam, dosti berem. Imam svoj sadovnjak, ljubiteljsko se ukvarjam s sadjerejo. Rad potujem in spoznavam nove ljudi. Nikoli mi ni dolgčas. Skratka, zdrav duh v zdravem telesu je moj moto.

Moja najljubša veganska jed?
Tukaj ni dileme – to je sadež durian! 🙂 Kot vsejed nisem imel pojma kako raznolik in bogat je svet sadja. Če pa govorimo o kuhani veganski prehrani nimam najljubše jedi. Oz. imam rad vse. Če se prepustimo, spoznamo, da je rastlinska prehrana lahko zelo raznolika, pestra in okusna.


Maruša Grošelj, 23 let, Idrija

Kratka predstavitev …
Sem 23-letna študentka psihologije iz Idrije.

Veganka sem postala zato, ker …
… kot je lepo povzela Jadranka Juras: “ne želim in ne zmorem biti odgovorna za nepotrebno trpljenje in smrt; v tem ne vidim smisla in ne najdem opravičila.”

Moje izkušnje z veganstvom so …
… izredno pozitivne. 🙂 Veganstvo je v moje življenje prineslo številne še kako potebne spremembe. Opažam, da se mi je, odkar sem veganka, zdravje zelo izboljšalo, dosti manj imam prehladov in tudi drugih bolezni, izboljšala se mi je prebava, prav tako pa so izginile tudi boleče menstruacije. Zaradi veganstva sem spoznala ogromno tako čudovitih in srčnih ljudi, ki pogrejejo moje srce vsakič, ko sem v njihovi bližini in mi vračajo upanje v človeško dobroto. Poleg tega je veganstvo mojemu življenju dalo čisto nov smisel; v pomoči živalim in ljudem sem našla svoje poslanstvo, iz katerega črpam moč in voljo za premagovanje vseh ovir in izzivov, ki mi jih prinaša življenje. Veganstvo me je na nek način prerodilo in popolnoma spremenilo moje razmišljanje in pogled na svet. Edina stvar, ki jo obžalujem, je ta, da se z veganstvom nisem srečala že prej.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… živalih, na veganskih druženjih, pri prijateljih veganih, na družbenih omrežjih, v Slovenskem veganskem društvu in pri vseh aktivistih, ki se zavzemajo za pravice živali (še posebej so mi pri srcu Gary Yourofsky, Melanie Joy in Jadranka Juras). Dodatno pa me motivirajo tudi ogledi raznih dokumentarnih filmov (npr. Zemljani, Cowspiracy, Forks over knives, Eating our way to extinction, What the health, Eating you alive …) in prebiranje literature s tega podoročja (Hrana za mir, Večna treblinka, Kitajska študija …).

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… mi veganstvo zelo veliko pomeni in ker se mi zdi, da je prehod na veganski način življenja veliko lažji, če imaš pri tem podporo nekoga, na katerega se lahko obrneš, ko si v stiski in ko naletiš na takšne ali drugačne ovire in dileme. Tako zelo hvaležna sem vsem ljudem, ki so z menoj podelili svoje izkušnje in znanje ter mi stali ob strani, ko sem se sama šele spoznavala z veganstvom, zato bi tudi jaz zelo rada pomagala vsem tistim, ki se zanimajo za tak način življenja.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… se trudim čim več svojega časa preživeti v naravi, z živalmi in v družbi ljudi, ki jih imam rada. K mojemu dobremu počutju poleg tega zelo pripomorejo tudi praksa joge, meditacije in čuječnosti, tek, dovolj krepčilnega spanca, druženje s srčnimi ljudmi, skrb za osebno rast, branje navdihujočih knjig in prostovoljstvo oziroma vsakršna pomoč ljudem in živalim.

Moja najljubša veganska jed?
Sadje. 🙂


Kostja Makarovič, 32 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Too much 😉 Hribolazenje, potapljanje, elektronika, znanost na splošno, kmetovanje, permakultura, naravno zdravje …

Vegan sem postal zato, ker …
Za ljudi, za planet, za živali, zase 😉 Ali pametnim sploh preostane kaj drugega?

Moje izkušnje z veganstvom so …
Pozitivne!

Svoj veganski navdih iščem pri …
Ne rabiš navdiha 😉

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
Si želim, da bi bili tudi drugi tako z lahkoto navdahnjeni …

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… sem na soncu, svežem zraku, se umivam, pijem čisto vodo, sem sproščen, dovolj spim, sem fizično in mentalno aktiven …

Moja najljubša veganska jed?
Trenutno slive 😉 Kmalu bo mango, kaki, opuncija, grozdje … a ni vse dobro?


Špela Vehar, 28 let, Žiri

Kratka predstavitev …
Stara sem 28 let, obožujem učenje, branje knjig, ko me nekaj zanima, s tem postanem skoraj malce obsedena, podoben primer je bila tudi prehrana, o kateri se aktivno izobražujem že zadnjih 6 let. Rada se ukvarjam s športom, včasih sem igrala nogomet, sedaj pa večinoma hodim, kolesarim in v zadnjem času sem se popolnoma navdušila nad jogo. Zelo rada pišem in ustvarjam poučne in ilustrativne vsebine, v kratkem pripravljam tudi serijo blogov in vlogov na temo srečnega, zdravega in uspešnjega življenja.

Veganka sem postala zato, ker …
Predvsem zaradi zdravja in izgube maščobe. Imela sem ogromno težav z alergijami, astmo, ekcemi, sluzjo, k sreči sem naletela na predavanje, kjer nam je predavatelj razložil priložnost uravnotežene in celostne veganske prehrane in njene pozitivne učinke na telo ter nevarnosti uživanja živalskih izdelkov. To me je tako šokiralo da sem v trenutku prenehala kupovati vsa ta živila, občasno sem zaužila kaj sira na pici ali pa kakšno ribo, potem pa sem tudi s tem prenehala.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Odlične. Odkar jem samo restlinsko prehrano redko kdaj zbolim, se zelo dobro počutim, imam zelo lepo telo, nič več celulita, težav s kašljanjem, želodčno kislino, sem tudi bolj športno zmogljiva in srečna ker moj življenjski stil ne ubija in izkorišča živali.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Zdravnikih kot so T. Collin Campbell, Dr. Neil Bernard, Dr. Michael Gregor, Dr. Michael Klapper etc. Pogledam ogromno predavanj na Youtubu, seveda sem prebrala tudi kitajsko študijo, skratka vsak dan se želim naučiti nekaj novega.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Želim, da babice in dedki dočakajo svoje vnuke zdravi in vitalni, ker želim da otroci niso hendikepirani in bolni ker njihove nevedne mame jedo meso in pijejo mleko v veri, da je to za njihove otroke zdravo, ker se hočem še več naučiti o tem, kako deluje človeško telo, ker bi rada, da so tudi živali srečne in neizkoriščane in ker me osreči, ko nekdo ugotovi, da ga to, da ne je mrtvih živali dejansko dela bolj zdravega!

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Prakticiram jogo, meditacijo, moč pozitivnega razmišljanja, poskušam ne obrekovati ipd.

Moja najljubša veganska jed?
Riževi rezanci z zelenjavo in dimljenim tofujem.


Bianca Žvorc Morris, 42 let, Düsseldorf, Murska Sobota, Amsterdam

Kratka predstavitev …
Etična veganska zdrava moda, umetnost, oblikovanje, arhitektura, kužki, ekologija, potovanja.

Veganka sem postala zato, ker …
Zaradi ljubezni do živali – prebrala sem knjigo Diet for A New America.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… fantastične in si niti ne prestavljam biti ne-veganka kadarkoli v prihodnosti, vegani so postali tudi člani moje celotne družine in 90 % prijateljev.

Svoj veganski navdih iščem v …
… naravi in pri živalih samih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… hočem pomagati osvestiti čim več Zemljanov – da ustavimo uničevanje planeta, bolezni pri ljudeh in bilijonski pomor nedolžnih živali.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… dnevno sprehajam dve uri svoja dva psa rešenčka, občasno kolesarim, občasno vadim jogo in plavam. Sem bolj umetniški tip in bolj pazim kaj jem 😀

Moja najljubša veganska jed?
SADJE!!! S časom sem postala skoraj fruktarijanka in imam najraje SLADKO, LOKALNO, ZRELO SADJE!!! No, seveda jem tudi ostale veganske dobrote …


Zoran Grgič, 59 let, Škofljica

Kratka predstavitev …
Kuhanje, hoja, badminton, zbiranje modelov avtov (merilo 1:18), “music freak”

Vegan sem postal zato, ker …
Na začetku resda zaradi zdravja, a je hitro prišel na plan etični vidik odnosa do živali.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Izjemno pozitivne.

Svoj veganski navdih iščem pri …
V odnosu do živali, narave nasploh, etike, zdravja nasploh (ne samo svojega)…

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
Delam kot vzgojitelj v dijaškem domu. Velika večina dijakinj in dijakov ve, da sem vegan in se že zdaj name obraćčajo z vrsto vprašanj, z željami po nasvetih ipd.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Predvsem in zlasti hoja – živim v okolju, ki mi ponuja nešteto možnosti za pohajkovanje, že ko stopim čez prag.

Moja najljubša veganska jed?
Pravzaprav jih je veliko. Najbolj pa tiste, ki jih pripravim sam (baje, da (zelo) dobro kuham in pečem).


Romana Stojnšek, 30 let, Maribor

Kratka predstavitev …
… modna oblikovalka – etična, oblikovanje, umetnost, narava, izleti, raziskovanje novih/starih stvari in krajev, športnica, prostovoljka,…

Veganka sem postala zato, ker …
Iz etičnih in zdravstvenih razlogov.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Zelo pozitivne… Veganka sem že 5 let, počutim se odlično, imam veliko energije, spoznavam vedno večji krog ljudi, ki se trudijo za živali in pa vsekakor moja najboljša in največja odločitev v mojem življenju.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… raziskovanju same sebe.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… si želim pomagati ljudem stopiti na to pot ter jim dokazati, da se vse da, če je volja.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… hodim v hribe, tekam, kolesarim, sprehodi v naravo, raziskovanje krajev po Sloveniji in tujini.

Moja najljubša veganska jed?
Sadje je vsekakor na prvem mestu :), drugače pa je vsa veganska hrana odlična.


Gorazd Murko, 34 let, Maribor

Kratka predstavitev …
Prihajam iz Maribora in se že cca. 7 let prehranjujem izključno rastlinsko. Ker imam kot rastlinojedec več “življenjske” energije, le-to investiram v športne aktivnosti in vse, kar me ponovno polni. Najraje tečem, predvsem gorske maratone, pa tudi daljše ravninske teke. Zelo rad tudi kolesarim, predvsem v hribe. To je zame čista svoboda. Baterije si polnim tudi z meditacijo in nenazadnje z izvrstno vegansko hrano, ki me zmeraj spremlja tudi na daljših tekaških podvigih. Rad obiščem kakšno dobro vegansko restavracijo. Ker se Maribor nahaja na ugodni geografski legi, imam možnost, da dokaj pogosto obiščem sosednji Graz, kjer je ponudba veganske prehrane neskončna.

Vegan sem postal zato, ker …
hmm… pravzaprav sočutje ter zavedanje, da ne moreš biti častilec Življenja ter ga hkrati jemati oziroma naročati nove umore. Za tem se je vse zgodilo samo od sebe, kot neka posledica zrelosti, ko v enem momentu veš, kaj je prav in kaj potrebuješ. Na začetku ni bilo lahko, saj nisem imel podpore, kot tudi ne znanja in informacij. Zagotovo pa so vse pozitivne izkušnje kasneje prerasle v še več razlogov kot so npr. zdravje, kondicija, porast energije in zavedanja, čista vest idr.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… galaktično dobre.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… veganih športnikih, kot sta recimo Scott Jurek in Frank Medrano.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
… želim, da imajo začetniki vegani boljšo podporo kot sem jo imel sam.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… ljubim, meditiram, berem, poslušam dobro glasbo, športam, navdihujem druge ter dovolim, da drugi navdihujejo mene.

Moja najljubša veganska jed?
Vse, kar je pripravljeno s srcem.

 


 

Lea Madarasi, 33 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Po izobrazbi sem filozofinja, sicer pa ljubiteljica živali, narave, fotografije in astronomije.

Veganka sem postala zato, ker …
Nisem mogla več podpirati izkoriščanja živali. Živimo v dobi, ko so informacije dostopne vsem in je vse to stvar izbire.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Super in nikoli ne bi preklopila nazaj.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Prijateljih in veganskih aktivistih, ki jih res občudujem.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Želim osvestiti in svetovati čim več posameznikom ter jim pokazati, kako enostavno je veganstvo.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Se skušam čim večkrat umakniti v naravo.

Moja najljubša veganska jed?
V bistvu kar vsa veganska hrana 🙂

 Jagoda Tkalec, 20 let, Celje

Kratka predstavitev …
Sem študentka, natakarica, športna strelka, zanima me politika, delam veganski camembert, rada preživljam ure in ure v kuhinji, imam noro rada živali – najbolj krave <3

Veganka sem postala zato, ker …
Zdravje in etika.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Nisem ga poznala nikoli pred tem, ko sem veganka postala sama.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Ga ne rabim, ker odlično kuham. Na Youtubu pa kdaj pogledam Mommy Tang, Jenno Marbles in Mic. The Vegan.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Veseli me delo z ljudmi. Sploh pa če gre za tako sodelovanje, kot bo tu, rada dajem nasvete o življenjskem slogu, ki je zdrav in hkrati etičen. Obožujem dobro družbo.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Športam, se izobražujem o prehrani, hodim preverjat kri, se duhovno ”izobražujem.”

Moja najljubša veganska jed?
Ne vem, vsakič jem kaj drugega. Največja razvada pa mi je veganska zavihjača oz. razgrnjena ocvirkovca (ja, sem ljubiteljica umami okusa).


Tjaša Božič, 26 let, Kamnik

Kratka predstavitev …
Po izobrazbi sem diplomirana socialna pedagoginja, trenutno končujem magistrsko nalogo.
Menim, da me je glede veganstva poleg mojega sočutja in radovednosti zelo izoblikovala tudi moja družina, ki me je vzgajala vedno z veliko mero spoštovanja do živali. Lahko rečemo, da je bilo meso na našem krožniku le v obdobju, ko sva ga s sestro želeli, sedaj že dolgo ne. Ker sem po karakterju radovedna, sem vedno rada raziskala resnico do konca. Tako da sem zaradi odkritega ozadja mesne in mlečne industrije ori 16 letih popolnoma prekinila z mesom, leta 2012 pa sem postala tudi veganka. Vsekakor ena izmed najboljših odločitev v življenju.
Rada ustvarjam (slikanje na platno) in šivam.
Prostovoljno delo, ki me je do sedaj najbolj izoblikovalo in v katerem še vedno vztrajam, je delo v društvu HRTJI SVET Slovenije. Z ostalimi članicami so se naše poti križale v času opravljanja mojega Erasmus študija v Španiji, ko sem na Facebooku zasledila, da gre slovenska odprava na prostovoljno delo v zavetišče Scooby v Medina del Campu v Španiji. In takrat … Takrat mi je Scooby vzel srce … In z njim tudi vsi psi, ki so tam čakali dom. Lahko bi rekli, da sem bila takrat »pečena«, saj me je delo v društvu prevzelo in vsekakor lahko rečem, da sem z vsakim letom postajala vedno bolj aktivna.
Leta 2014 sem tako iz Španije posvojila špansko hrtico Angolo, leta 2017 sem nato posvojila tudi španskega hrta Barta. Od takrat naprej smo res super trio. Uživamo na sprehodih in raziskovanju narave. Radi se odpravimo na skupne dogodivščine. Od Barta in Angole sem se res veliko naučila, s svojo trdo voljo do življenja, mi vsak dan kažeta pot.

Veganka sem postala zato, ker …
…zaradi etičnih razlogov. Vsekakor se spremembe začnejo pri nas samih.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… več kot odlične. Po začetni zmedi in iskanju informacij, lahko rečem, da sem sedaj že zelo vpeljana v zadeve. Seveda se še vedno vsakodnevno učim in pridobivam izkušnje. Spomnim se, da sem na začetku počutila osvobojeno, lažjo, živo. Tudi moje telo je kazalo, da se je počutilo in dneva v dan vedno boljše.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… živalih. Velika moja učitelja sta moja posvojenčka Bart in Angola. Navdih iščem tudi pri svojih prijateljih in prijateljicah, ki mi stojijo ob strani in so tudi zelo pomemben del mojega življenja.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… vem, kako težka je bila moja pot na začetku, ko nisem imela nobenih usmeritev. Bilo je veliko raziskovanja, iskanja informacij in učenja. Menim da je vsakršen prehod lažji ob podpori in pomoči drugega.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… da se vsakodnevno gibljem v naravi s svojima hrtoma Angolo in Bartom. Vsekakor veliko prispevajo tudi ljudje okoli mene, ki me s svojo pozitivno naravnanostjo spodbujajo in ženejo dalje.

Moja najljubša veganska jed?
… Hm … Vsekakor nisem izbirčna in imam rada vso vegansko hrano. Vendar že od malega obožujem tople kumare – tiste, ki jih skuha moja mama seveda. Božanske so.

 


 

Daša Keber, 32 let, Smlednik

Kratka predstavitev …
Sem grafična oblikovalka in aktivistka, ukvarjam pa se tudi z ilustriranjem in fotografiranjem. Obožujem naravo in živali, še posebej me fascinirajo žuželke, ki jih lahko ure in ure opazujem in občudujem. Rada imam glasbo in ples, včasih sem trenirala tribal fusion bellydance. Rada hodim, raziskujem mesta in vasi ter si vzamem čas za male stvari, ki delajo življenje lepše. Dom si delim s fantom in dvema mačjima posvojenkama…pa tudi kak pajkec se najde.

Veganka sem postala zato, ker …
Zaradi živali. Vegetarjanka sem bila kar nekaj let, po ogledu filma Zemljani pa sem se končno odločila da začnem živeti v skladu s svojimi načeli.

Moje izkušnje z veganstvom so …
To je bila najboljša odločitev in žal mi je, da nisem tega koraka naredila že prej.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Pri tujih aktivistih kot so James Aspey, Earthling Ed in Joey Carbstrong, motivacijo in moč pa mi daje tudi naša ekipa aktivistov in seveda ŽIVALI. Kar se tiče prehrane, pa spremljam Nutritionfacts, ki je po mojem mnenju najbolj kredibilen vir informacij o zdravju.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Ker bi rada pomagala ljudem stopiti na pot sočutja. Rada bi jim pomagala pri tistih začetnih prvih korakih in jim pokazala, da je veganstvo prava pot.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Hodim na sprehode in delam vaje z utežmi, ter raztezne vaje. Poleg tega pa poskušam čim več meditirati, preživljati čim več časa v naravi, se smejati in početi stvari, ki me veselijo in mi dajejo namen.

Moja najljubša veganska jed?
Joj, ko je pa toliko dobre veganske hrane! Jaz imam načeloma rada enostavne stvari. Fižol, pečen krompir z pomako iz tahinija, testenine, listnati ohrovt v solati, veganska bolognese omaka, tofu na vse načine in sadje! Pa na čokolado ne smem pozabit! 🙂

 


 

Maja Kac, 19 let, Izola

Kratka predstavitev …
Sem študentka kineziologije, ukvarjam se s fitnesom, tekom …

Veganka sem postala zato, ker …
se mi je zdelo smiselno.

Moje izkušnje z veganstvom so …
pozitivne.

Svoj veganski navdih iščem pri …
veganskih športnikih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
želim, da čim več ljudi spozna pozitivne učinke veganstva.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
se ukvarjam s športnimi aktivnostmi.

Moja najljubša veganska jed?
lazanja.

 Klara Pešl, 30 let, Pernica

Kratka predstavitev …
Diplomirana inženirka logistike, obožujem serijo Friends, iskanje veganskih izdelkov po trgovinah – ustanoviteljica Veganskega vodiča, obožujem živali, malo manj ljudi.

Veganka sem postala zato, ker …
Etika. Njihovo življenje mi je bolj pomembno kot sekunda okusa v ustih.

Moje izkušnje z veganstvom so …
pozitivne. Na začetku sem se malo iskala pri branju deklaracij, potem vse to počneš z levo roko.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Kuhanje ni moja svetla lastnost 😀

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
želim, da bi ljudje postali vegani in tako živalim ne bi bilo treba trpeti.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
izvajam jogo in da delam, kar me veseli.

Moja najljubša veganska jed so …
sladkarije.

 Ida Štimec, 27 let, Šentvid pri Stični

Kratka predstavitev …
Po poklicu sem profesorica razrednega pouka. Prosti čas rada preživljam z družino, se ukvarjam s športom (sprehodi v naravi, skupinske vadbe, joga, tek), obožujem glasbo in igram nekaj inštrumentov. Sprostim se ob branju knjig, predvsem takšnih za osebno rast.

Veganka sem postala zato, ker …
so živali čuteča in čudovita bitja, ki niso namenjena za prehrano ali kakršno koli izkoriščanje.

Moje izkušnje z veganstvom so …
samo pozitivne. Večja energija, fizično izboljšanje (predvsem lasje, koža), boljši odnos do vseh živih bitij, večja empatija.

Svoj veganski navdih iščem pri …
podobno mislečih posameznikih, tako slovenskih kot tujih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
bi rada ljudem pokazala, kako preprost je lahko tak način življenja in koliko prednosti ima na mnogih področjih.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
se veliko gibam, sproščam v naravi in sledim sama sebi.

Moja najljubša veganska jed so …
testenine s paradižnikovo omako in velika skleda mešane solate.

 Kristina Franza, 24 let, Parecag

Kratka predstavitev …
Sem redno zaposlena, večino svojega prostega časa pa namenjam različnim oblikam aktivizma za pravice živali. Verjamem, da lahko ta svet naredimo boljši za vse 🙂

Veganka sem postala zato, ker …
V devetem razredu osnovne šole sem nehala jesti meso, ker sem videla video iz klavnice. Ugotovila sem, da mi nek zrezek ne odtehta tega, da mora neka žival zato umreti. Potem je pa kar nekaj časa trajalo, da sem uvidela, da v bistvu ni problem samo meso, ampak celoten odnos, ki ga imamo kot družba do živali – torej to, da moramo imeti od njih neko korist in da nam pripadajo.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Zadovoljna sem, da sem sprejela to odločitev, ker se moja dejanja sedaj ujemajo z mojimi prepričanji – torej – živali niso tu zato, da jih mi izkoriščamo. Tu so z nami in ne zaradi nas 🙂 Poleg tega sem skozi to, da sem postala veganka in aktivistka, pridobila na samozavesti, iznajdljivosti, potrpežljivosti … in naučila sem se dobro kuhat! 🙂

Svoj veganski navdih iščem pri …
Predvsem pri različnih aktivistih za pravice živali, kot so Gary Yourofsky, Earthling Ed, James Aspey … In pri svojih prijateljicah in prijateljih aktivistih 🙂 Zelo rada pa spremljam tudi različne kuharske kanale na youtube-u, kot je npr. kanal “avantgardevegan” ali pa “hot for food”, in malo morje drugih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Veganka sem postala prav preko tega izziva. Spomnim se, da mi je bilo na začetku kar malo naporno, ker nisem poznala nobenega vegana in sem se morala znajti po svoje. Kljub temu sem vztrajala, sedaj bi pa rada ponudila pomoč in podporo pri prehodu v veganstvo komu, ki jo potrebuje.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Trudim se, da spim dovolj, da jem dovolj raznoliko in da se znam ob vseh obveznosti tudi sprostiti.

Moja najljubša veganska jed je …
verjetno lazanja 🙂

 Vesna Mitrovic, 30 let, Maribor

Kratka predstavitev …
Ples, petje, pisanje, risanje, potovanje, pohodništvo.

Veganka sem postala, zato ker …
sem začutila povezanost z vsem življenjem.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Bogate, polne, odlične.

Svoj veganski navdih iščem pri …
sebi.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Sem začutila klic.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
plešem, se raztezam, hodim, tečem.

Moja najljubša veganska jed je …
Vse 🙂

 

 Drejc Aron Derganc, 24 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Sem mladi umetnik in raziskovalec, ki z veseljem in ponosom živi (zopet) v Ljubljani. Študiral sem v Švici, na Kitajskem in v Barceloni. Na nivoju umetnosti se posvečam predvsem pisani besedi, plesu in fotografiji. Kot znanstvenika pa me navdušujeta nutricionistika in kemija.

Vegan sem postal zato, ker …
globoko verjamem v vesolje, energijo in znanost.

Moje izkušnje z veganstvom so …
pozitivne ! 🙂 Seveda je na prvem mestu odnos do živali, ampak na nivoju osebne izkušnje pa je v ospredju boljše počutje, boljša prebava, zdrava koža in več prostora za hrano.

Svoj veganski navdih iščem pri …
naravnem ciklu proizvajanja energije. Kje se v resnici skriva energija? Kako priti najbližje Soncu? Kako priti najbližje Zemlji in njenim mineralom – brez vmesnih posrednikov, ki trpijo?

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker ...
želim pomagati ljudem, ki jih ta tema zanima. Sem proti vsiljevanju prepričanj, na nasprotni strani pa z veliko radostjo širim svoje znanje, kjer je to tudi zaželjeno … Lani sem pridobil certifikat Nutricionistike – Whole Food Plant Based Diet – iz online programa ameriške Cornell University.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Se ukvarjam sam s sabo. Rad se družim s prijatelji, gradim na odnosih. Berem. Zjutraj naredim vaje za raztegovanje in jogo, čez vikend pa kolesarim.

Moja najljubša veganska jed je …
čičerikin Curry s sladkim krompirjem 🙂

 Jerneja Kozorog, 29 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Živjo, sem Jerneja in veganka sem že dobrih pet let. Živim v Ljubljani, kjer tudi delam in sicer v veganski okrepčevalnici Loving Hut Vič. Tudi v prostem času rada kuham in preizkušam nove recepte. 🙂

Veganka sem postala zato, ker …
imam rada živali in se mi ne zdi etično, da jih izkoriščamo za hrano, oblačila, itd.

Moje izkušnje z veganstvom so …
pozitivne, počutim se odlično, dandanes res ni težko biti vegan glede na široko izbiro hrane in kozmetičnih izdelkov.

Svoj veganski navdih iščem pri …
različnih blogih in kuharskih knjigah.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
želim udeležencem izziva pomagati in jih motivirati, da bo prestop na veganski način življenja čim lažji.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Se poskušam čimveč gibati ter hodim na dolge sprehode s svojimi kužki. 🙂

Moja najljubša veganska jed je …
domača veganska pica.

 Tanja Toplak, 44 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Sem mama, podjetnica, zagovornica živali, ljubiteljica narave in dobre hrane – za telo in dušo; torej tudi rada (dobro) berem. Kar vlagamo vase, zmoremo dati od sebe. Svojo strast imam v kuhinji, pišem svoj blog. Verjamem, da se v hrano manifestira energija, torej sem zagovornik doma pripravljene hrane. Enostavne, hitro pripravljene in okusne. Rada pomagam, vzpodbujam in opogumljam ljudi na njihovi poti. Kar je v srcu – tam je pot. Vedno.

Veganka sem postala zato, ker …
vedno pravim, da je veganstvo našlo mene, saj zanj sploh nisem vedela – dokler nisem zbolela za redko presnovno motnjo. Po priporočilu zdravnika sem najprej postala rastlinojedka – zaradi zdravja, torej. Z iskanjem in raziskovanjem različnih informacij sem pridobila uvid v ozadje mlečne, mesne in farmacevtske industrije, ter postala etična veganka.

Moje izkušnje z veganstvom so …
neverjetno odlične. V 4-ih mesecih sem si uredila krvno sliko na odlično, ni bilo več sledi o zamaščenosti jeter, imela sem več energije ter ljudje so me dobesedno ustavljali, ker sem se pomladila.

Svoj veganski navdih iščem pri …
ga ne iščem, a ga dobivam v naravi, živalih, ter tistih drobnih stvareh, ki so večini navadno skrite – imam ‘srečo,’ da jih zmorem videti. (Sreča je majcena zadeva. Ljudje so v večini preveliki za to. Če ne moreš čutiti npr. pomladanske radosti, se pomanjšaj in morda boš pravšnji. )

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
je veganstvo moj način življenja in želim pomagati ljudem do ‘uvida’. Dnevno se srečujem z ljudmi, ki me sprašujejo glede prehrane, načina življenja kot veganke in zase pravim, da sem ‘messenger’.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
S ‘povezavo’ same s seboj; kratko meditacijo, dnevnimi sprehodi, občasnim fitnesom oz. pravim, da z ‘radostmi v življenju’ – kar te tisti trenutek/obdobje veseli. Vsak bi moral imeti neko (svojo) radost.

Moja najljubša veganska jed je …
Wow … mnogo njih. Od kar sem veganka se mi je svet v kulinariko odprl.
Še vedno pa mi zmaga pečen krompir na tisoč načinov s skledo mešane solate s česnom in fižolom.

 


 

Tadej Valentan, 36 let, Maribor

Kratka predstavitev …
Teče 8 leto veganstva. Po duši športnik, 10 let tudi poklicni (deskanje na snegu prostega sloga). Ostali ekstremni športi povezani z deskami – na rolki že od 5 leta, srufanje na valovih… Mož in oče enemu sinu. Delo na daljavo. Zaenkrat še brez pravega doma – med Kanado, Portugalsko, Slovenijo in kmalu še kje. Več o nas na http://instagram.com/theflipsidefamily.

Veganka sem postala zato, ker …
sem spoznal, da so vsi argumenti ZA veganstvo popolnoma logični, torej zakaj ne!?

Moje izkušnje z veganstvom so …
samo pozitivne.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Na začetku sem ga na različnih veganskih youtube kanalih, iz knjig veganskih zdravnikov in drugih takšnih ali drugačnih zagovornikov veganstva, športnikov veganov itd. Zadnja leta vedno manj, ker so stvari utečene.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
se marsikomu zdi, da je veganstvo nekaj težkega in neizvedljivega. Zato bi rad takim, ki se vseeno za to odločijo, olajšal pot.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
sem aktiven, na svežem zraku, soncu, se sproščam, raztegujem, ne sekiram preveč …

Moja najljubša veganska jed je …
Sem zelo neizbirčen človek. Največ sadja in vsa ostala veganska hrana.

 


 

Nina Močnik, 22 let, Ljubljana in Cerkno

Kratka predstavitev …
Sem študentka slovenistike, ki jo zelo zanima področje prehrane. Večino časa preživim v Ljubljani, sicer pa prihajam iz Cerkna. Poleg študija in dela veliko časa posvetim tudi prostovoljnemu delu. Od decembra 2018 sem prostovoljka tudi pri Slovenskem veganskem društvu. Rada ustvarjam v kuhinji in predajam znanje naprej. Rada imam nove izzive.

Veganka sem postala zato, ker …
Vedno me je zanimala zdrava prehrana, nato so me razne objave na družabnih omrežjih spodbudile k študiranju literature o nutricionistiki in vplivu prehrane na zdravje. Pogledala sem tudi veliko filmov o življenju rejnih živali in okolju. Ko sem vse kar sem vedela povezala v celoto, se je veganstvo izkazalo za edino logično rešitev.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Odlične! V tem času sem spoznala ogromno istomislečih ljudi in se naučila, kako preprosto je iz najbolj osnovnih živil skuhati odličen obrok.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Večinoma na Instagramu, kjer objavljam tudi ideje za zajtrke. Veliko idej pa dobim tudi v skupini Vegansko kosilce na Facebooku, kjer vsakič znova cedim sline.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
bi tudi sama na začetku zelo potrebovala nekoga, ki bi me podpiral pri odločitvi. Rada bi pokazala tudi ostalim, kako je veganstvo enostavno in okusno.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …

Veliko časa preživim v naravi, kjer se najbolj sprostim. Trudim se čim več časa preživeti obkrožena z ljudmi, ki me resnično podpirajo in sprejemajo takšno, kakršna sem. Raziskujem različne športe in si iščem najljubšega, zaenkrat prevladujejo dviganje uteži, vadbe z lastno težo, joga in seveda sprehodi. 🙂

Moja najljubša veganska jed je …
sezonsko sadje oziroma karkoli jem v dobri družbi. 🙂

 


 

Iza Otorepec Černe, 23 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Že od malega sem v življenju hotela pomagati živalim, zato sem si za poklicno pot izbrala študij veterine, trenutno sem v 5. letniku Veterinarske fakultete. V prostem času se rada ukvarjam s športom, hojo v hribe, kuhanjem in peko, potovanji, najraje pa z mojima dvema psičkama hodim na sprehode na bližnji hrib. Zadnje čase vedno več časa posvetim tudi aktivizmu, predvsem na področju veganstva in okoljevarstva.

Veganka sem postala zato, ker …
Glavni razlog je ljubezen do živali. v nekem trenutku se mi je posvetilo, da enostavno ne moreš biti ljubitelj živali, hkrati pa podpirati največjega masovnega mučenja živali na svetu. K odločitvi pa je pripomoglo tudi spoznanje, da živinoreja močno negativno vpliva na naše okolje, hkrati pa s tem pozitivno vplivam na svoje zdravje.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Super 🙂 Z gotovostjo lahko rečem, da je bila odločitev postati veganka ena izmed najboljših v mojem življenju. Od prvega dne v veganstvu uživam, odkrila sem ogromno novih okusov, sestavin in jedi, ki jih prej sploh poznala nisem. Na splošno je sedaj moj jedilnik veliko bolj raznolik, kot takrat, ko sem se še prehranjevala z živili živalskega izvora. Poleg tega se je izboljšalo moje zdravstveno stanje, predvsem problemi s ščitnico, izginile so tudi prebavne težave.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Živalih, ostalih aktivistih in v naravi.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
vem, da je za večino ljudi prehod na veganstvo velika sprememba v načinu življenja, verjamem pa, da jim lahko z dovolj podpore in koristnimi nasveti uspe. Kjer je volja, tam je pot 🙂

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …

Za dobro počutje poskrbita predvsem moji dve psički, samo da pomislim nanju je dovolj, da postanem boljše volje. Dobra sprostitev so tudi izleti s fantom, predvsem kam v naravo. Pomagajo mi še različni športi, kot so plavanje, ples, hoja v hribe, kondicijski treningi, fitnes,…

Moja najljubša veganska jed je …
špinačna lazanja z masleno bučo 🙂