Veganski kruhovi cmoki
Obroki Čas priprave
4oseb 15minut
Čas kuhanja
25minut
Obroki Čas priprave
4oseb 15minut
Čas kuhanja
25minut
Sestavine
Navodila
  1. Laneno seme zmeljemo in mu dodamo 1/2 skodelice vode ter mešanico pustimo stati 10 minut. Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju (česen dodamo malo kasneje kot čebulo). Če želimo dodati vegansko šunko, tudi to sesekljamo ali zmešamo v multipraktiku in prepražimo na ponvi z malo olja. Kruh narežemo na majhne kocke, širine okoli 5 mm x 5mm.
  2. Vse pripravljene sestavine, razen sojinega mleka, zmešamo v večji skledi. Postopoma dodajamo sojino mleko in maso gnetemo z rokami, dokler se ne prične lepo sprijemati skupaj. Oblikujemo štruco (po peki jo narežemo na rezine), polpetke ali kroglice. Maso lahko uporabimo tudi za polnjenje poljubne zelenjave (npr. paprika). Pripravljeno polagamo na pekač s peki papirjem in pečemo 20-30 min pri 180°C (oziroma dokler se lepo ne zapeče).
  3. Lahko jih pripravimo tudi s kuhanjem. Oblikovano štruco podobno kot štrukelj posujemo s krušnimi drobtinami, zavijemo v čisto belo kuhinjsko krpo in jo povežemo s šivalno nitjo. Kuhamo 20 minut. Pred rezanjem malo počakamo, da se štruca odcedi in rahlo ohladi.
  4. Kruhove cmoke lahko postrežemo kot prilogo veganskemu golažu, sojinim zrezkom v gobovi omaki ali špinači s popečenimi polpetki iz trgovine. Obroku vedno dodamo veliko skledo solate.
Dodatno

Avtor: Maja Hrovat