Mentorji

Prijavi se in spoznaj svojega mentorja!

Spoznajte mentorje veganskega izziva, ki vam bodo z nasveti, idejami in vzpodbudo pomagali na vašem veganskem izzivu.

 

 

 

 

Iris Bremec, 39 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Prihajam iz okolice Nove Gorice, že vrsto let pa živim v Ljubljani, kjer poučujem angleški jezik, poslovna pot pa me je pred kratkim zanesla v digitalni marketing. Prosti čas, ki mi je na voljo, se trudim aktivno preživeti v naravi, kjer najraje tečem ali hribolazim. Večkrat pa me najdete v kakšnem skritem, samotnem kotičku s knjigo ali stripom v roki. Hrano za dušo mi predstavljajo potovanja, glasba, navdušujem se nad filmsko umetnostjo, kot tudi nad vsemi barvami in okusi veganskega kuharstva. O veganstvu pišem tudi na blogu https://irispotatolover.rocks/, kjer najdete tudi veliko enostavnih receptov za vse priložnosti.

Veganka sem postala zato, ker …
… sem prišla do spoznanja, da samo z vegetarijanstvom ne storim dovolj. Zavedla sem se, da je moj odtis na planetu, kjer gostujem, še vedno prevelik, ter da obstaja še dodatna možnost napredka. Vsekakor je bila to ena pomembnejših odločitev, ki sem jo sprejela za lastno zdravje, za naš prečudovit planet, predvsem pa za živali.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… zelo pozitivne. S prehodom na vegansko prehrano je moje telo začelo klicati po gibanju, tako da sem se začela rekreativno ukvarjati s tekom. Posledično več časa preživim v naravi, na svežem zraku, kar se odraža z boljšim počutjem in manjšo utrujenostjo. Začela sem si širiti obzorja in spoznavati vegansko kuho, prej neznane sestavine se sedaj prepletajo v novih jedeh in tvorijo nove okuse. Neprestano sem na lovu za novimi recepti, s pomočjo veganskih dobrot pa poskušam tudi prijateljem in znancem približati tovrsten način prehranjevanja. Okolica moje vegansko življenje in pogled na svet spoštuje, četudi ga vedno ne razume najbolje, zato se o teh tematikah vedno znova rada pogovarjam in pomagam razbijati mite povezane z veganstvom. S tem razlogom tudi nadaljujem z učenjem in se še naprej trudim razvijati.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… prebiranju raznorazne literature ter izobraževanju s pomočjo dokumentarnih filmov in spleta, na primer predavanj Garyja Yourofskega ali Melanie Joy. Ker se zelo navdušujem nad tekom, mi motivacijo predstavlja tudi ultramaratonec Scott Jurek. Odličen športnik in velik človek, do katerega gojim neizmerno spoštovanje, saj sem z njegovo pomočjo odkrila ljubezen do teka in veganstva. Z lastnim zgledom in nasveti mi je pomagal najti svojo pot v življenju. Nenazadnje pa moram omeniti tudi Morrisseya (The Smiths), ki me je že pred leti spodbudil k razmišljanju in spremembi prehranjevalnih navad. Dnevno inspiracijo mi predstavljajo tudi vsi ostali vegani in zavedanje, da se skupaj trudimo biti glas živali.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… bi zelo rada predstavila in približala tovrsten način prehranjevanja in življenja širši množici ljudi, ter s pridobljenim znanjem in izkušnjami pomagala tistim, ki se na pot veganstva šele podajajo.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… se družim z ljudmi, ki jih imam rada. Veliko časa posvetim hobijem in tako počnem stvari, ki me veselijo in izpolnjujejo. Rekreativno se ukvarjam s tekom in precej časa preživim v gorah, kjer vedno znova odkrivam vse čare in lepote, ki nam jih nudijo. Predvsem pa poskrbim, da vsak dan spijem dovolj vode, se trudim pošteno naspati in spočiti, in pozitivno zrem v nov dan.

Moja najljubša veganska jed?
Domača, vipavska jota, ki jo skuham z zeljem, in je na jedilniku – sploh v jesenskih in zimskih mesecih – enkrat na teden. Najbolj pa obožujem krompir, ki se ga da – na moje veliko veselje – pripraviti na 1001 način.

 


 

 

 

Suzana Rizani Ropoša, 46 let, Maribor

Kratka predstavitev …
Sem mama dveh čudovitih črikov :-), ki sta me, skupaj s G. Yourofskim, pripeljala v svet veganstva. Posledično je nastala VEGIZAVER – mamina šolska kuhalnica v akciji in te akcije v kuhinji ni konca. Radi skupaj kuhamo in pečemo, ustvarjamo nove recepte, ko pa nismo v kuhinji, smo na izletih v naravi, na soncu, v gozdu, na morju. Zelo rada pa tudi berem dobre knjige, poslušam glasbo, plešem in delam jogo, fotografiram in se smejim.

Veganka sem postala zato, ker …
… sem poslušala svoje srce, glas mojih dveh sinov in pogledala film, ki mi je spremenil življenje. Cel čas sem namreč imela občutek, da z vegetarijanstvom ne naredim dovolj. Zadnja 4 leta veganstva so najboljša kar je možno. Črička končno vsak dan z veseljem pričakujeta, kaj dobrega bo za zajtrk, kosilo ali večerjo, saj idej za dobro hrano ne zmanjka nikoli. Zavedanje ob vsem tem, da nikomur ne povzročaš trpljenja, pa je neprecenljivo. Vsako življenje je dragoceno.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… eno samo veselje, mir v duši, mir v srcu in mir na krožniku. MIR.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… pri družini, najbolj pa pri mojih dveh čričkih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… je veganski način življenja nekaj v kar močno verjamem in ga obožujem. Vem, da so vsi začetki težki. Sama sem na začetku bila redni obiskovalec spletne strani Vegan.si in sem cenila vsako pomoč, sploh od zlate Jasmine Hrastovec.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… se igram s svojimi otroci :-), da skupaj kvalitetno preživljamo čas, da se dosti smejim in pozitivno razmišljam, da sem ogromno zunaj, na svežem zraku, na Soncu, na Luni, v megli, dežju … kakorkoli, samo da sem zunaj, v naravi …

Moja najljubša veganska jed?
Kruh, ki ga speče moj mož, bananin kruh, ki ga speče najstniški čriček in the čokoladni muffini, ki jih speče mali čriček 🙂 … predobro! 

Maja Hrovat, 28 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Zaključujem študij veterinarske medicine in aktivno sodelujem pri delu Slovenskega veganskega društva. Sicer rada ustvarjam v kuhinji, preživljam čas v naravi s fantom in psičkama, obiskujem glasbene festivale/koncerte, potujem naokoli po svetu, odkrivam nove namizne igre s prijatelji …

Veganka sem postala zato, ker …
Od nekdaj sem imela rada živali. Če imaš živali rad, jim ne želiš škodovati. Veganstvo se zgodi, ko to dojameš.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Najboljše. 🙂

Svoj veganski navdih iščem pri …
Vseh čudovitih ljudeh v Sloveniji in po svetu, ki so razlog, da je naš glas za živali vse močnejši.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… se veliko ukvarjam z vsakdanjimi vprašanji glede veganstva in z veseljem pomagam tudi pri tvojem začetku. Vedno se spomnim, kako sem se sama počutila v prvih tednih in kako prav bi mi takrat prišel kak dober nasvet ali pa samo družba sovegana.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Trudim se čim več ukvarjati se s športom. V tej kategoriji me najbolj privlačijo kolesarjenje, rolanje, fitnes, plavanje, joga, pilates, pohodništvo in športno plezanje. Poskušam tudi razbremeniti svoj urnik in kontrolirati raven stresa. Trudim se in poskušam. 🙂 Vsekakor je za zdravje in dobro počutje pomemben optimističen pogled na življenje, sploh v življenju vegana.

Moja najljubša veganska jed?
Pečen krompir z brokolijem!


 


 

Maruša Grošelj, 24 let, Idrija

Kratka predstavitev …
Sem 23-letna študentka psihologije iz Idrije.

Veganka sem postala zato, ker …
… kot je lepo povzela Jadranka Juras: “ne želim in ne zmorem biti odgovorna za nepotrebno trpljenje in smrt; v tem ne vidim smisla in ne najdem opravičila.”

Moje izkušnje z veganstvom so …
… izredno pozitivne. 🙂 Veganstvo je v moje življenje prineslo številne še kako potebne spremembe. Opažam, da se mi je, odkar sem veganka, zdravje zelo izboljšalo, dosti manj imam prehladov in tudi drugih bolezni, izboljšala se mi je prebava, prav tako pa so izginile tudi boleče menstruacije. Zaradi veganstva sem spoznala ogromno tako čudovitih in srčnih ljudi, ki pogrejejo moje srce vsakič, ko sem v njihovi bližini in mi vračajo upanje v človeško dobroto. Poleg tega je veganstvo mojemu življenju dalo čisto nov smisel; v pomoči živalim in ljudem sem našla svoje poslanstvo, iz katerega črpam moč in voljo za premagovanje vseh ovir in izzivov, ki mi jih prinaša življenje. Veganstvo me je na nek način prerodilo in popolnoma spremenilo moje razmišljanje in pogled na svet. Edina stvar, ki jo obžalujem, je ta, da se z veganstvom nisem srečala že prej.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… živalih, na veganskih druženjih, pri prijateljih veganih, na družbenih omrežjih, v Slovenskem veganskem društvu in pri vseh aktivistih, ki se zavzemajo za pravice živali (še posebej so mi pri srcu Gary Yourofsky, Melanie Joy in Jadranka Juras). Dodatno pa me motivirajo tudi ogledi raznih dokumentarnih filmov (npr. Zemljani, Cowspiracy, Forks over knives, Eating our way to extinction, What the health, Eating you alive …) in prebiranje literature s tega podoročja (Hrana za mir, Večna treblinka, Kitajska študija …).

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… mi veganstvo zelo veliko pomeni in ker se mi zdi, da je prehod na veganski način življenja veliko lažji, če imaš pri tem podporo nekoga, na katerega se lahko obrneš, ko si v stiski in ko naletiš na takšne ali drugačne ovire in dileme. Tako zelo hvaležna sem vsem ljudem, ki so z menoj podelili svoje izkušnje in znanje ter mi stali ob strani, ko sem se sama šele spoznavala z veganstvom, zato bi tudi jaz zelo rada pomagala vsem tistim, ki se zanimajo za tak način življenja.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… se trudim čim več svojega časa preživeti v naravi, z živalmi in v družbi ljudi, ki jih imam rada. K mojemu dobremu počutju poleg tega zelo pripomorejo tudi praksa joge, meditacije in čuječnosti, tek, dovolj krepčilnega spanca, druženje s srčnimi ljudmi, skrb za osebno rast, branje navdihujočih knjig in prostovoljstvo oziroma vsakršna pomoč ljudem in živalim.

Moja najljubša veganska jed?
Sadje. 🙂

 


 

 


Jagoda Tkalec, 23 let, Celje

Kratka predstavitev …
Sem študentka, športna strelka, občasna delavka v selitvah, članica komisije za kmetijstvo, zelo me zanima politika. Rekreativno umetnostno drsam. Bolj za kondicijo in ker je bolj zabavno, kot tek.

Veganka sem postala zato, ker …
Večinoma zaradi etike. Ne zdi se mi pravično popredmetiti živali, samo zato, ker so živali. Sem antispeciest. Težje pa priznam, da tudi zaradi zdravja, ker če ne bi vedela, da se da ostati zdrav na veganski prehrani, se za to verjetno ne bi upala odločiti. O tem, da si bolj zdrav, pa ne bi. Mislim, da lahko slabo ješ bodisi kot vegan, bodisi kot vsejedec.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Odlične, to je ena najboljših odločitev v mojem življenju. Dobila sem kup novih prijateljev

Svoj veganski navdih iščem pri …
Včasih pri športnikih, veliko pa pri kakih znanstvenikih ali drugih oboževalcih znanstvenih vsebin. Zadnje čase se fokusiram bolj na družboslovje.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Veseli me delo z ljudmi. Prav tako pa z veseljem svetujem, pomagam pri kakih izzivih, poslušam mnenja, podajam mnenja.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Športam, se izobražujem o prehrani. Dodajam B12 in D, prvo, ker se mi zdi, da je potrebno, drugo, ker sem zelo svetlo bitje in me sonce prehitro opeče, sploh takrat, ko je pod koti, pod katerimi naj bi se znatno tvoril D vitamin.

Moja najljubša veganska jed?
Sem ljubiteljica umami okusa in čokolade. Med najljubše jedi bi definitivno šel kakšen kebab iz Loving Huta, čeprav si ga ne privoščim pogosto, med sladicami pa browniji. Pa dobro kuham, tako, da mi ni nikoli težko.

 


 


 

Tjaša Božič, 27 let, Kamnik

Kratka predstavitev …
Po izobrazbi sem diplomirana socialna pedagoginja, trenutno končujem magistrsko nalogo.
Menim, da me je glede veganstva poleg mojega sočutja in radovednosti zelo izoblikovala tudi moja družina, ki me je vzgajala vedno z veliko mero spoštovanja do živali. Lahko rečemo, da je bilo meso na našem krožniku le v obdobju, ko sva ga s sestro želeli, sedaj že dolgo ne. Ker sem po karakterju radovedna, sem vedno rada raziskala resnico do konca. Tako da sem zaradi odkritega ozadja mesne in mlečne industrije ori 16 letih popolnoma prekinila z mesom, leta 2012 pa sem postala tudi veganka. Vsekakor ena izmed najboljših odločitev v življenju.
Rada ustvarjam (slikanje na platno) in šivam.
Prostovoljno delo, ki me je do sedaj najbolj izoblikovalo in v katerem še vedno vztrajam, je delo v društvu HRTJI SVET Slovenije. Z ostalimi članicami so se naše poti križale v času opravljanja mojega Erasmus študija v Španiji, ko sem na Facebooku zasledila, da gre slovenska odprava na prostovoljno delo v zavetišče Scooby v Medina del Campu v Španiji. In takrat … Takrat mi je Scooby vzel srce … In z njim tudi vsi psi, ki so tam čakali dom. Lahko bi rekli, da sem bila takrat »pečena«, saj me je delo v društvu prevzelo in vsekakor lahko rečem, da sem z vsakim letom postajala vedno bolj aktivna.
Leta 2014 sem tako iz Španije posvojila špansko hrtico Angolo, leta 2017 sem nato posvojila tudi španskega hrta Barta. Od takrat naprej smo res super trio. Uživamo na sprehodih in raziskovanju narave. Radi se odpravimo na skupne dogodivščine. Od Barta in Angole sem se res veliko naučila, s svojo trdo voljo do življenja, mi vsak dan kažeta pot.

Veganka sem postala zato, ker …
…zaradi etičnih razlogov. Vsekakor se spremembe začnejo pri nas samih.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… več kot odlične. Po začetni zmedi in iskanju informacij, lahko rečem, da sem sedaj že zelo vpeljana v zadeve. Seveda se še vedno vsakodnevno učim in pridobivam izkušnje. Spomnim se, da sem na začetku počutila osvobojeno, lažjo, živo. Tudi moje telo je kazalo, da se je počutilo in dneva v dan vedno boljše.

Svoj veganski navdih iščem pri …
… živalih. Velika moja učitelja sta moja posvojenčka Bart in Angola. Navdih iščem tudi pri svojih prijateljih in prijateljicah, ki mi stojijo ob strani in so tudi zelo pomemben del mojega življenja.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… vem, kako težka je bila moja pot na začetku, ko nisem imela nobenih usmeritev. Bilo je veliko raziskovanja, iskanja informacij in učenja. Menim da je vsakršen prehod lažji ob podpori in pomoči drugega.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… da se vsakodnevno gibljem v naravi s svojima hrtoma Angolo in Bartom. Vsekakor veliko prispevajo tudi ljudje okoli mene, ki me s svojo pozitivno naravnanostjo spodbujajo in ženejo dalje.

Moja najljubša veganska jed?
… Hm … Vsekakor nisem izbirčna in imam rada vso vegansko hrano. Vendar že od malega obožujem tople kumare – tiste, ki jih skuha moja mama seveda. Božanske so.

 


 


 

Daša Keber, 33 let, Smlednik

Kratka predstavitev …
Sem grafična oblikovalka in aktivistka, ukvarjam pa se tudi z ilustriranjem in fotografiranjem. Obožujem naravo in živali, še posebej me fascinirajo žuželke, ki jih lahko ure in ure opazujem in občudujem. Rada imam glasbo in ples, včasih sem trenirala tribal fusion bellydance. Rada hodim, raziskujem mesta in vasi ter si vzamem čas za male stvari, ki delajo življenje lepše. Dom si delim s fantom in dvema mačjima posvojenkama…pa tudi kak pajkec se najde.

Veganka sem postala zato, ker …
Zaradi živali. Vegetarjanka sem bila kar nekaj let, po ogledu filma Zemljani pa sem se končno odločila da začnem živeti v skladu s svojimi načeli.

Moje izkušnje z veganstvom so …
To je bila najboljša odločitev in žal mi je, da nisem tega koraka naredila že prej.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Pri tujih aktivistih kot so James Aspey, Earthling Ed in Joey Carbstrong, motivacijo in moč pa mi daje tudi naša ekipa aktivistov in seveda ŽIVALI. Kar se tiče prehrane, pa spremljam Nutritionfacts, ki je po mojem mnenju najbolj kredibilen vir informacij o zdravju.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Ker bi rada pomagala ljudem stopiti na pot sočutja. Rada bi jim pomagala pri tistih začetnih prvih korakih in jim pokazala, da je veganstvo prava pot.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Hodim na sprehode in delam vaje z utežmi, ter raztezne vaje. Poleg tega pa poskušam čim več meditirati, preživljati čim več časa v naravi, se smejati in početi stvari, ki me veselijo in mi dajejo namen.

Moja najljubša veganska jed?
Joj, ko je pa toliko dobre veganske hrane! Jaz imam načeloma rada enostavne stvari. Fižol, pečen krompir z pomako iz tahinija, testenine, listnati ohrovt v solati, veganska bolognese omaka, tofu na vse načine in sadje! Pa na čokolado ne smem pozabit! 🙂

 


 

 

 

Klara Pešl, 31 let, Pernica

Kratka predstavitev …
Diplomirana inženirka logistike, obožujem serijo Friends, iskanje veganskih izdelkov po trgovinah – ustanoviteljica Veganskega vodiča, obožujem živali, malo manj ljudi.

Veganka sem postala zato, ker …
Etika. Njihovo življenje mi je bolj pomembno kot sekunda okusa v ustih.

Moje izkušnje z veganstvom so …
pozitivne. Na začetku sem se malo iskala pri branju deklaracij, potem vse to počneš z levo roko.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Kuhanje ni moja svetla lastnost 😀

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
želim, da bi ljudje postali vegani in tako živalim ne bi bilo treba trpeti.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
izvajam jogo in da delam, kar me veseli.

Moja najljubša veganska jed so …
sladkarije.

  

Ida Štimec, 28 let, Šentvid pri Stični

Kratka predstavitev …
Po poklicu sem profesorica razrednega pouka. Prosti čas rada preživljam z družino, se ukvarjam s športom (sprehodi v naravi, skupinske vadbe, joga, tek), obožujem glasbo in igram nekaj inštrumentov. Sprostim se ob branju knjig, predvsem takšnih za osebno rast.

Veganka sem postala zato, ker …
so živali čuteča in čudovita bitja, ki niso namenjena za prehrano ali kakršno koli izkoriščanje.

Moje izkušnje z veganstvom so …
samo pozitivne. Večja energija, fizično izboljšanje (predvsem lasje, koža), boljši odnos do vseh živih bitij, večja empatija.

Svoj veganski navdih iščem pri …
podobno mislečih posameznikih, tako slovenskih kot tujih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
bi rada ljudem pokazala, kako preprost je lahko tak način življenja in koliko prednosti ima na mnogih področjih.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
se veliko gibam, sproščam v naravi in sledim sama sebi.

Moja najljubša veganska jed so …
testenine s paradižnikovo omako in velika skleda mešane solate.

  

Kristina Franza, 25 let, Parecag

Kratka predstavitev …
Sem redno zaposlena, večino svojega prostega časa pa namenjam različnim oblikam aktivizma za pravice živali. Verjamem, da lahko ta svet naredimo boljši za vse 🙂

Veganka sem postala zato, ker …
V devetem razredu osnovne šole sem nehala jesti meso, ker sem videla video iz klavnice. Ugotovila sem, da mi nek zrezek ne odtehta tega, da mora neka žival zato umreti. Potem je pa kar nekaj časa trajalo, da sem uvidela, da v bistvu ni problem samo meso, ampak celoten odnos, ki ga imamo kot družba do živali – torej to, da moramo imeti od njih neko korist in da nam pripadajo.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Zadovoljna sem, da sem sprejela to odločitev, ker se moja dejanja sedaj ujemajo z mojimi prepričanji – torej – živali niso tu zato, da jih mi izkoriščamo. Tu so z nami in ne zaradi nas 🙂 Poleg tega sem skozi to, da sem postala veganka in aktivistka, pridobila na samozavesti, iznajdljivosti, potrpežljivosti … in naučila sem se dobro kuhat! 🙂

Svoj veganski navdih iščem pri …
Predvsem pri različnih aktivistih za pravice živali, kot so Gary Yourofsky, Earthling Ed, James Aspey … In pri svojih prijateljicah in prijateljih aktivistih 🙂 Zelo rada pa spremljam tudi različne kuharske kanale na youtube-u, kot je npr. kanal “avantgardevegan” ali pa “hot for food”, in malo morje drugih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Veganka sem postala prav preko tega izziva. Spomnim se, da mi je bilo na začetku kar malo naporno, ker nisem poznala nobenega vegana in sem se morala znajti po svoje. Kljub temu sem vztrajala, sedaj bi pa rada ponudila pomoč in podporo pri prehodu v veganstvo komu, ki jo potrebuje.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Trudim se, da spim dovolj, da jem dovolj raznoliko in da se znam ob vseh obveznosti tudi sprostiti.

Moja najljubša veganska jed je …
verjetno lazanja 🙂

 

  

Jerneja Kozorog, 30 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Živjo, sem Jerneja in veganka sem že dobrih pet let. Živim v Ljubljani, kjer tudi delam in sicer v veganski okrepčevalnici Loving Hut Vič. Tudi v prostem času rada kuham in preizkušam nove recepte. 🙂

Veganka sem postala zato, ker …
imam rada živali in se mi ne zdi etično, da jih izkoriščamo za hrano, oblačila, itd.

Moje izkušnje z veganstvom so …
pozitivne, počutim se odlično, dandanes res ni težko biti vegan glede na široko izbiro hrane in kozmetičnih izdelkov.

Svoj veganski navdih iščem pri …
različnih blogih in kuharskih knjigah.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
želim udeležencem izziva pomagati in jih motivirati, da bo prestop na veganski način življenja čim lažji.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Se poskušam čimveč gibati ter hodim na dolge sprehode s svojimi kužki. 🙂

Moja najljubša veganska jed je …
domača veganska pica.

  

Tanja Toplak, 45 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Sem mama, podjetnica, zagovornica živali, ljubiteljica narave in dobre hrane – za telo in dušo; torej tudi rada (dobro) berem. Kar vlagamo vase, zmoremo dati od sebe. Svojo strast imam v kuhinji, pišem svoj blog. Verjamem, da se v hrano manifestira energija, torej sem zagovornik doma pripravljene hrane. Enostavne, hitro pripravljene in okusne. Rada pomagam, vzpodbujam in opogumljam ljudi na njihovi poti. Kar je v srcu – tam je pot. Vedno.

Veganka sem postala zato, ker …
vedno pravim, da je veganstvo našlo mene, saj zanj sploh nisem vedela – dokler nisem zbolela za redko presnovno motnjo. Po priporočilu zdravnika sem najprej postala rastlinojedka – zaradi zdravja, torej. Z iskanjem in raziskovanjem različnih informacij sem pridobila uvid v ozadje mlečne, mesne in farmacevtske industrije, ter postala etična veganka.

Moje izkušnje z veganstvom so …
neverjetno odlične. V 4-ih mesecih sem si uredila krvno sliko na odlično, ni bilo več sledi o zamaščenosti jeter, imela sem več energije ter ljudje so me dobesedno ustavljali, ker sem se pomladila.

Svoj veganski navdih iščem pri …
ga ne iščem, a ga dobivam v naravi, živalih, ter tistih drobnih stvareh, ki so večini navadno skrite – imam ‘srečo,’ da jih zmorem videti. (Sreča je majcena zadeva. Ljudje so v večini preveliki za to. Če ne moreš čutiti npr. pomladanske radosti, se pomanjšaj in morda boš pravšnji. )

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
je veganstvo moj način življenja in želim pomagati ljudem do ‘uvida’. Dnevno se srečujem z ljudmi, ki me sprašujejo glede prehrane, načina življenja kot veganke in zase pravim, da sem ‘messenger’.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
S ‘povezavo’ same s seboj; kratko meditacijo, dnevnimi sprehodi, občasnim fitnesom oz. pravim, da z ‘radostmi v življenju’ – kar te tisti trenutek/obdobje veseli. Vsak bi moral imeti neko (svojo) radost.

Moja najljubša veganska jed je …
Wow … mnogo njih. Od kar sem veganka se mi je svet v kulinariko odprl.
Še vedno pa mi zmaga pečen krompir na tisoč načinov s skledo mešane solate s česnom in fižolom.

 


 


 

Tadej Valentan, 37 let, Maribor

Kratka predstavitev …
Teče 8 leto veganstva. Po duši športnik, 10 let tudi poklicni (deskanje na snegu prostega sloga). Ostali ekstremni športi povezani z deskami – na rolki že od 5 leta, srufanje na valovih… Mož in oče enemu sinu. Delo na daljavo. Zaenkrat še brez pravega doma – med Kanado, Portugalsko, Slovenijo in kmalu še kje. Več o nas na http://instagram.com/theflipsidefamily.

Veganka sem postala zato, ker …
sem spoznal, da so vsi argumenti ZA veganstvo popolnoma logični, torej zakaj ne!?

Moje izkušnje z veganstvom so …
samo pozitivne.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Na začetku sem ga na različnih veganskih youtube kanalih, iz knjig veganskih zdravnikov in drugih takšnih ali drugačnih zagovornikov veganstva, športnikov veganov itd. Zadnja leta vedno manj, ker so stvari utečene.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
se marsikomu zdi, da je veganstvo nekaj težkega in neizvedljivega. Zato bi rad takim, ki se vseeno za to odločijo, olajšal pot.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
sem aktiven, na svežem zraku, soncu, se sproščam, raztegujem, ne sekiram preveč …

Moja najljubša veganska jed je …
Sem zelo neizbirčen človek. Največ sadja in vsa ostala veganska hrana.

 


 


 

Nina Močnik, 23 let, Ljubljana in Cerkno

Kratka predstavitev …
Sem študentka slovenistike, ki jo zelo zanima področje prehrane. Večino časa preživim v Ljubljani, sicer pa prihajam iz Cerkna. Poleg študija in dela veliko časa posvetim tudi prostovoljnemu delu. Od decembra 2018 sem prostovoljka tudi pri Slovenskem veganskem društvu. Rada ustvarjam v kuhinji in predajam znanje naprej. Rada imam nove izzive.

Veganka sem postala zato, ker …
Vedno me je zanimala zdrava prehrana, nato so me razne objave na družabnih omrežjih spodbudile k študiranju literature o nutricionistiki in vplivu prehrane na zdravje. Pogledala sem tudi veliko filmov o življenju rejnih živali in okolju. Ko sem vse kar sem vedela povezala v celoto, se je veganstvo izkazalo za edino logično rešitev.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Odlične! V tem času sem spoznala ogromno istomislečih ljudi in se naučila, kako preprosto je iz najbolj osnovnih živil skuhati odličen obrok.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Večinoma na Instagramu, kjer objavljam tudi ideje za zajtrke. Veliko idej pa dobim tudi v skupini Vegansko kosilce na Facebooku, kjer vsakič znova cedim sline.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
bi tudi sama na začetku zelo potrebovala nekoga, ki bi me podpiral pri odločitvi. Rada bi pokazala tudi ostalim, kako je veganstvo enostavno in okusno.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …

Veliko časa preživim v naravi, kjer se najbolj sprostim. Trudim se čim več časa preživeti obkrožena z ljudmi, ki me resnično podpirajo in sprejemajo takšno, kakršna sem. Raziskujem različne športe in si iščem najljubšega, zaenkrat prevladujejo dviganje uteži, vadbe z lastno težo, joga in seveda sprehodi. 🙂

Moja najljubša veganska jed je …
sezonsko sadje oziroma karkoli jem v dobri družbi. 🙂

 


 


 

Iza Otorepec Černe, 24 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Že od malega sem v življenju hotela pomagati živalim, zato sem si za poklicno pot izbrala študij veterine, trenutno sem v 5. letniku Veterinarske fakultete. V prostem času se rada ukvarjam s športom, hojo v hribe, kuhanjem in peko, potovanji, najraje pa z mojima dvema psičkama hodim na sprehode na bližnji hrib. Zadnje čase vedno več časa posvetim tudi aktivizmu, predvsem na področju veganstva in okoljevarstva.

Veganka sem postala zato, ker …
Glavni razlog je ljubezen do živali. v nekem trenutku se mi je posvetilo, da enostavno ne moreš biti ljubitelj živali, hkrati pa podpirati največjega masovnega mučenja živali na svetu. K odločitvi pa je pripomoglo tudi spoznanje, da živinoreja močno negativno vpliva na naše okolje, hkrati pa s tem pozitivno vplivam na svoje zdravje.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Super 🙂 Z gotovostjo lahko rečem, da je bila odločitev postati veganka ena izmed najboljših v mojem življenju. Od prvega dne v veganstvu uživam, odkrila sem ogromno novih okusov, sestavin in jedi, ki jih prej sploh poznala nisem. Na splošno je sedaj moj jedilnik veliko bolj raznolik, kot takrat, ko sem se še prehranjevala z živili živalskega izvora. Poleg tega se je izboljšalo moje zdravstveno stanje, predvsem problemi s ščitnico, izginile so tudi prebavne težave.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Živalih, ostalih aktivistih in v naravi.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
vem, da je za večino ljudi prehod na veganstvo velika sprememba v načinu življenja, verjamem pa, da jim lahko z dovolj podpore in koristnimi nasveti uspe. Kjer je volja, tam je pot 🙂

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …

Za dobro počutje poskrbita predvsem moji dve psički, samo da pomislim nanju je dovolj, da postanem boljše volje. Dobra sprostitev so tudi izleti s fantom, predvsem kam v naravo. Pomagajo mi še različni športi, kot so plavanje, ples, hoja v hribe, kondicijski treningi, fitnes,…

Moja najljubša veganska jed je …
špinačna lazanja z masleno bučo 🙂

 


 


 

Tomaž Kocman, 37 let, Trzin

Kratka predstavitev …
“V planinskih čevljih v pogorje,
v tekaških po prostranih poteh,
s potovalko knjig na morje,
vedno pa z vege-prigrizkom v zobeh. “

Vegan sem postal zato, ker …
… mi je končno zmanjkalo razlogov proti.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Vsekakor odlične! (Razen, ko razprodajo ves veganski sladoled in ostaneš brez.)

Svoj veganski navdih iščem pri …
Vsepovsod. Pri živalih, prijateljih, na predavanjih, spletu, v knjigah, naravi, dobrih okusih in pri sebi.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
… vem, da je vsak začetek velik izziv, poln dvomov in vprašanj. Na večino že vem odgovor, kakšnega pa bomo poiskali skupaj.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Gibanje v naravi in dovolj časa zase.

Moja najljubša veganska jed je …
Karkoli na žlico; od enolončnice do sladoleda.

 


 


 

Robert Toni, 30 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Sem študent Geografije in Sociologije. V prostem času se trudim posvečati stvarem, ki me zanimajo (igranju kitare, fitnesu in športnim aktivnostim, branju, doživljanju novih izkušenj..), največ časa pa dejansko gre za skrb in posvečanje mojim štirinožnim posvojencem 😀

Vegan sem postal zato, ker …
Od nekdaj sem si želel biti sprememba, ki jo želim videti v svetu in ko mi je punca predstavila koncept Veganstva sem kmalu spoznal, da je to področje kjer lahko pridem do najhitrejših, najučinkovitejših in najbolj nujnih sprememb, ki jih ta planet potrebuje.

Moje izkušnje z veganstvom so …
S prva sem se za Veganstvo določil izključno iz etičnih razlogov, saj ob spoznanju kaj vse povzroča moj način prehranjevanja in življenja enostavno nisem mogel več povaljati ustaljenih vzorcev. Po določenem času pa so se začele kazati tudi izboljšave na področju zdravja, fizične aktivnosti, telesne zmožnosti ter samega počutja. Ko pa sem spoznal okoljske ter zdravstvene razloge za Veganski način življenja ter okusil številne rastlinske različice priljubljenih jedi in spoznal še vse druge zanimive Vegane in Veganske pa je bila to za mene zaključena zadeva.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Znanju, informacijah ter izkušnjah, ki si jih nenehno nabiram ob spremljanju aktualnih dogodkov ter sprememb na področju človeškega ravnanja z živalmi, okoljem, zdravjem ter soljudmi.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
… bi rad delil svoje pozitivne izkušnje, ker se zavedam, da se vse prave spremembe začnejo pri samemu sebi ter ker se zavedam da se osebni pristop zelo pomemben način kako podpirati ljudi k boljšemu načinu življenja.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Se poskušam redno udejstvovati v različnih športnih dejavnosti, hodim v hribe, kolesarim ter sem privrženec številnih telesnih aktivnostih 😉

Moja najljubša veganska jed je …
Panirani Veganski rakci 🙂

 

 


 


 

Alina Marzel, 30 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Ukvarjam se s športom, sem osebni trener in vaditelj funkcionalne vadbe

Veganka sem postala zato, ker …
Zaradi etičnih razlogov, vendar sem kmalu spoznala še zdravstvene in okoljevarstvene prednosti veganskega življenja.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Samo pozitivne, odpravila sem tržave z imunskim sistemom in ščitnico, imam več energije in bolj empatičen pogled na svet

Svoj veganski navdih iščem pri …
Aktivistih, tako znanih kot tistih iz domačih krogov; iz predavanj strokovnjakov glede prehrane, etike in okolja; v športu

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
Hočem s svojimi izkušnjami pomagati nekomu, ki nima v družbenem krogu vegana na katerega bi se obrnil. Jaz sem imela to srečo, da mi je pomagal prijatelj in iz prve roke je najbolje narediti prehod na veganstvo

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Šport in aktivizem

Moja najljubša veganska jed je …
Hummus

 

 


 


 

Brina Lapi, 23 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
Živjo. Sem Brina in prihajam iz Trbovelj, vendar sedaj živim v Ljubljani. Sem študentka primerjalne književnosti, poleg študija pa sinhroniziram risanke, ter se veliko ukvarjam z gledališčem in filmi. Vlogo sem imela v Usodnem vinu in v Reki ljubezni, v videospotu in nekaj reklamah. Prav tako se ukvarjam tudi z YouTubom, vendar trenutno še nič kaj preveč resnega, bolj za svojo dušo v prostem času 🙂

Poleg vsega tega pa sem tudi strastna veganska aktivistka, kar mi izredno pomaga pri spopadanju z žalostjo in jezo nad krivičnostjo, ki so jo deležne živali.

Veganka sem postala zato, ker …
Because I love animals, not pets. (Torej, ker imam rada vse živali, ne samo “domače živali”, kot so psi in mačke).

Moje izkušnje z veganstvom so …
Poleg vseh negativnih komentarjev, ki jih prejmem od svojcev ali znancev, mi je veganstvo prineslo toliko novih, ljubečih ljudi, da nič negativnega nima več toliko vpliva name, kot jo ima ljubezen, ki sem jo deležna od drugih veganov.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Na začetku, sem gledala veliko YouTube posnetkov in s tem se je vse začelo. Sedaj pa mi navdih dajejo ostali vegani, s katerimi se družim v življenju, in s katerimi skupaj organiziramo akcije 🙂

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
Vem, da zna biti na trenutke težko, in vsak kdaj rabi pomoč. Tudi, če je še tako majhna.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Sem ves čas nekako aktivna, poleg tega pa si znam vzeti tudi proste dni, ker mislim, da se moramo ob tako obnorelem svetu znati tudi sprostiti in kakšno nedeljo “delati popolnoma nič” 🙂

Moja najljubša veganska jed je …
Veganski cheeseburger pri Fariju 😀

 

 


 


 

Petra Uvera Hočevar, Maribor

 

Kratka predstavitev …
Branje, delo v veganski trgovini, vodenje veganskih fb skupin, ukvarjanje z živalmi

Vegan sem postala zaradi …
… sočutja do živali.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… pozitivne. Najboljša življenjska odločitev.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Soveganih, v medijih, na fb, sama pri sebi.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… rada ponudim pomoč in nasvete tistim, ki jih potrebujejo. Ker rada delam z ljudmi.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… iščem svoj mir v naravi in pri živalih, skrbim za notranje ravnovesje, se izogibam stresu, hodim v naravo …

Moja najljubša veganska jed je …
… filana paprika, ričet, palačinke, krompir na 100 načinov, musaka, abokadov namaz …

 

  

Helena Markovič, 40 let, Novo mesto

 

Kratka predstavitev …
… branje, pole dance, pohodništvo, otroka.

Vegan sem postala, ker…
… želim manj obremenjevati okolje, živeti bolj zdravo in nočem biti del mučenja živali.

Moje izkušnje z veganstvom so …
… občasno sem deležna hecanja na račun veganov, če nisi vnaprej dogovorjen je jesti zunaj kdaj nemogoče, ogromno ljudi ne ve kaj je veganstvo. Nisem bila še deležna sabotiranja, da bi mi kdo namenoma skušal podtakniti kaj, nekateri so pripravljeni izvedeti več, spet drugi so manj odprti in niti ne pomislijo na spremembe..

Svoj veganski navdih iščem pri …
… v literaturi, dokumentarcih, Facebook in instagram profilih, ki promovirajo veganstvo, objavljajo dejstva, zgodbe na to temo.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… želim širiti informacije o veganstvu, pomagati ljudem do pravih informacijah…

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
… se redno gibljem, sproščam ob branju ali na oddihih, se družim v prijetni družbi.

Moja najljubša veganska jed je …
Je preveč dobrega, rada imam npr. prebranec, pasulj, zelenjavo na žaru. Zelenjava na vse načine 🙂

 

 


 


 

Veronika Ban, 36 let, Sežana

 

Kratka predstavitev …
Sprehodi s psom, vrtnarjenje, kuhanje, aktivizem za živali, filmi.

Vegan sem postala, ker…
… ne želim podpirati nepotrebnega nasilja in izkoriščanja živali.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Škoda, ker nisem že prej…

Svoj veganski navdih iščem pri …
Vse, kar vidim okoli sebe me navdihuje, lepo in grdo.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
… z veseljem druge podprem pri spremembah, ki jih sami želijo narediti.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Sprehodi, vrtnarjenje, joga

Moja najljubša veganska jed je …
Ne morem odgovoriti… rada jem!

 

 


 


 

Katja Zore, 36 let, Miren – Nova Gorica

 

Kratka predstavitev …
Prihajam iz Zasavja, zadnja 3 leta pa z možem živiva v Vipavski dolini, natančneje v Mirnu (blizu Nove Gorice). V življenju sem počela že marsikaj, zamenjala kar nekaj poklicev, vstop v veganstvo pa je zasidralo željo po delu v veganskem svetu, kar tudi uresničujem v zadnjih 5 letih z različnimi aktivnostmi (delo v veganskih restavracijah, pomoč veganskemu društvu in drugim aktivističnim skupinam).

Vegan sem postala, ker…
Odraščala sem v tradicionalni slovenski družini, kjer so bile koline vsako leto praznik. Tako brat kot mož sta postala vegetarijanca ravno na naših kolinah. Pa vendar me to ni premaknilo. Dokler nisva z možem prišla v stik z veganom, ki je vodil zatočišče za živali v Indiji in seme veganstva je vzklilo. Dokončna odločitev je pa padla po predavanju mag. Marka Čenčurja o okoljevarstvenem vplivu veganstva v organizaciji veganskega društva 😁. Čez noč sem se prelevila iz strastne mesojedke v veganko.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Najboljša odločitev, kar sem jo kdaj sprejela. Ne samo, da sem začela neizmerno uživat v ustvarjanju novih jedi, spoznala ogromno novih veganov, aktivistov, društev, glavno je, da ne pripomorem več k izkoriščanju živali.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Prijateljih veganih, slovenskih veganskih projektih (Zgodbe Veganov, SVD, uspešna veg. podjetja in restavracije) in pri aktivistih za pravice živali, kot so Alex Bez, Earthling Ed, Joey Carbstrong.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Želim pomagati čim večim na poti do veganstva. Podpora je še kako pomembna, sploh na začetku, ko imaš veliko vprašanj in dvomov. Zato kar pogumno povprašajte, karkoli vas zanima.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Potujem in raziskujem skrite kotičke naše države, vsekakor pa veliko vode, dovolj spanja in redni sprehodi v naravo.

Moja najljubša veganska jed je …
Uf, težko je izbrat med tako pestro ponudbo. Mogoče prednjači francoska solata z vegansko majonezo 😁.

 

 


 


 

Tanika Virtovšek, 48 let, Deskle

 

Kratka predstavitev …
Skrb za rešene živali, jadralno padalstvo, samooskrba

Vegan sem postala, ker…
… zaradi tega, ker nisem mogla prenesti, kaj delamo živalim, da dobimo od njih mleko in jajca

Moje izkušnje z veganstvom so …
Veliko sem se izobraževala o zdravi veganski prehrani, imela sem vegansko okrepčevalnico, izvajala veganske kuharske tečaje, sedaj želim sodelovati tudi kot aktivistka

Svoj veganski navdih iščem pri …
Pri zmanjšanju trpljenja živali.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentorica, ker …
Mislim, da imam dovolj znanja in izkušenj za to in ker je taka pomoč novim na veganski poti lahko dobrodošla.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Trenutno ne skrbim po moji navadi, a sicer tako, da delam tai chi, jogo, sprehode s psi (to tudi sedaj 2x dnevno), plavanje,…

Moja najljubša veganska jed je …
Sem prevelik gurman, da bi lahko izpostavila eno jed 😉

 

 


 


 

Borut Zavrašek, 38 let, Miren

Kratka predstavitev …
Pravice živali, glasba, meditacija.

Vegan sem postal zato, ker …
… nimam pravice niti potrebe po uničevanju živalskih življenj.

Moje izkušnje z veganstvom so …
Odlične, nobenih težav.

Svoj veganski navdih iščem pri …
Bolj izkušenih aktivistih.

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
Želim pomagati pri prehodu v veganski svet, kolikor lahko.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Meditiram, ustvarjam glasbo.

Moja najljubša veganska jed je …
Prebranec.

 

 


 

Nina Čeh, 27 let, Ljubljana

Kratka predstavitev …
“Po izobrazbi sem inženirka radiološke tehnologije. Vendar sem zmeraj želela delati nekaj povezanega z veganstvom. In tako sedaj vodim svojo vegansko trgovinco.
Pred sedmimi leti sem posvojila hrta Jake-a, s katerim sva se lani morala posloviti. V vseh teh letih me je naučil ogromno stvari o življenju.
Obožujem preproste stvari in naravo, rada hodim v hribe, preživljam čas s fantom in prijatelji, delam jogo, preberem kakšno dobro knjigo. Rada kuham in pripravljam različne jedi.
Nikoli mi ni preveč poletja, sonca in dolgih poletnih dni.
Zelo rada raziskujem o tem, kako hrana vpliva na telo.
Od sredine leta 2019 sem tudi bolj aktivna kot prostovoljka v društvu. Veganka sem približno 10 let :)”

Vegan sem postal zato, ker …
“Mi je ob vsem spoznanju, bila to najbolj logična stvar na svetu.
Predvsem, ko enkrat dojameš kaj se resnično dogaja z živalmi, ne želiš biti več del tega. Vsaj pri meni je bilo tako. Če pa dodaš še pozitiven učinek veganske prehrane na zdravje in kako mesna in mlečna industrija ubijata naš planet, pa je to to :)”

Moje izkušnje z veganstvom so …
Odlične. Žal mi je le, da nisem veganstva ”odkrila” že prej.

Svoj veganski navdih iščem pri …
“Od vseh prekrasnih, podobno mislečih ljudi okoli sebe.
Glede kuharskega eksperimentiranja pa rada spremljam kakšne veganske bloge, profile na instagramu.”

Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
Želim s svojimi izkušnjami pomagati udeležencem izziva. Saj nobena sprememba ni lahka in bi si tudi sama želela, da bi na začetku imela več informacij.

Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Grem v naravo, v hribe, se sprostim z jogo. Za odmik od natrpanega urnika so odlični kulinarično filmski večeri s prijatelji 😉

Moja najljubša veganska jed je …
“Preveč jih je 😉
Polnjene paprike, hot dog, presne bučkine testenenine z omako iz suhih paradižnikov, zelenjavne tortilje z guacamole in nacho sirom. In pečen krompir 😀
Ter seveda vso sadje.”

 

 


 

Taja Gobec, 20 let, Rogaška Slatina

Kratka predstavitev …
Sem študentka dentalne medicine. Zelo rada kuham in raziskujem nove jedi ter okuse. V prostem času rada potujem, pogledam kakšen dober film…

Vegan sem postal zato, ker …
“Zelo pozitivne! Odkar sem veganka je moje počutje občutno boljše. Veganstvo mi je tudi odprlo oči za druge probleme naše družbe (izkoriščanje in mučenje živali, prekomerno potrošništvo…).

Moje izkušnje z veganstvom so …
Na negativne komentarje drugih se pa sploh ne oziram, ampak raje usmerim energijo v druge reči:)

Svoj veganski navdih iščem pri …
Dr Michael Gregger s študijami glede vpliva rastlinske prehrane na zdravje je moj največji navdih. Motivacija so mi tudi vsakodnevni dogodki, drugi sovegani.


Pri veganskem izzivu sodelujem kot mentor, ker …
Želim deliti svoje znanje, izkušnje in s tem pomagati drugim na njihovi poti do veganstva ter jim pokazati, da to sploh ni tako težko, kot si nekateri predstavljajo.


Poleg prehrane skrbim za svoje zdravje in dobro počutje še tako, da …
Si vzamem čas zase, hodim na sprehode s svojim kužkom. (priznam pa, da bi se lahko več gibala😅)

Moja najljubša veganska jed je …
Jedi na žlico (ričet, čili) in pa curry. Od sladkega bananin sladoled, saj obožujem sadje😋