Jed | Glavna jed, Priloga |
Čas priprave | 40 minut |
Čas kuhanja | 20 minut |
Obroki |
oseb
|
Sestavine
Njoki
- 170 g ajdova moka
- 1 pest moka za razvaljanje testa
- 1 žlica čičerikina moka
- 400 ml vode vrela
- 1 ščepec sol z začimbami
Gobova omaka (priporočena priloga)
- 1 čebula
- 2 strok česen
- 200 ml sojin smetana
- 1 paket sveži šampinjoni ali vloženi
- nekaj ščep muškatni orešček
- 1 čž suh peteršilj ali nekaj vejic svežega peteršilja
- 1 žlica olje
- sol po okusu
- poper po okusu
Sestavine
Njoki
Gobova omaka (priporočena priloga)
|
Navodila
- Ajdovo moko stresemo v posodo za mešanje, dodamo sol, žlico čičerikine moke in zmešamo. V posodi zavremo 400 ml vode in jo počasi dolivamo k ajdovi moki. Z žlico vse skupaj zmešamo. Počakamo vsaj 15 minut, da se masa ohladi. Testo preložimo na pomokano površino, na kateri bomo kasneje valjali testo (pustimo ga stati vsaj 10 minut). Testo z rokami dobro pregnetemo. Če je testo preveč mehko, dodamo še malo moke.
- Iz testa naredimo 3 kupčke (če se testo težko valja, ga še malo pregnetemo), katere vsakega posebej razvaljamo v dolg trak. Trakove narežemo na 4-5 cm dolge svaljke. Njoke položimo na pomokan krožnik.
- Na štedilnik pristavimo posodo, v katero smo nalili vodo in jo solili. Ko voda zavre, vanjo previdno polagamo ajdove njoke. Njoki naj se kuhajo 15 minut. Njoke previdno poberemo iz vode s polenovko in jih ponudimo z zelenjavnim golažem ali gobovo omako.
Avtor
Avtor: Špela Kastelic