Lečine kroglice v paradižnikovi omaki (veganski čufti)

Čas priprave 10 min min
Čas kuhanja 30 min min
Skupni čas 40 min min
Vrsta jedi Glavna jed
Količina za 4 oseb
Sestavine
Lečine kroglice
- 300 g kuhana gorska leča
- 200 g gobe (šampinjoni, jurčki…)
- 100 g dimljen tofu
- 2 žlica mleti ovseni kosmiči
- 1 čebula
- 2 strok česen
- 3 žlica oljčno olje
- 1 čž sojina omaka
- 1 žlica mleto laneno seme
- zelišča po okusu (mediteranska zelišča, peteršilj, lahko tudi meta)
- sol po okusu
- poper po okusu
Paradižnikova omaka
- 2 žlica oljčno olje
- 1/2 čebula
- 2 strok česen
- 400 g koščki paradižnika iz pločevinke
- 100 ml paradižnikova mezga
- 1/2 čž rjavi sladkor
- 1/2 čž origano
- sveža bazilika nekaj listov
- sol po okusu
- 1/2 žličke rjavega sladkorja
- 1/2 žličke origana
- nekaj listov sveže bazilike
- sol po okusu
Navodila
- Laneno seme namočimo v nekaj žlicah vode. Narezano čebulo, česen in gobe prepražimo na oljčnem olju. Dodamo kuhano lečo, nadrobljen tofu in začimbe, premešamo in odstavimo. Dodamo ovsene kosmiče in namočeno laneno seme. Zblendamo s paličnim mešalnikom, vendar ne preveč. Maso postavimo za 20 min v hladilnik.
- Pečico segrejemo na 200°C. Z rokami oblikujemo majhne cmočke in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih 20 min, dokler ne porjavijo.
- Med peko pripravimo omako. Narezano čebulo dobro prepražimo, nato dodamo ostale sestavine in kuhamo 10-15 minut. Proti koncu kuhanja s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko omako.
- Poleg lečinih kroglic v omaki postrežemo krompir v poljubni obliki, polento, kuhana žita ali podobno prilogo. Zraven se prileže velika skleda solate.
Opombe
Avtor: Edita Čelofiga