Čas priprave | 20 minut |
Čas kuhanja | 20 minut |
Obroki |
oseb
|
Sestavine
- 300 ml sojino mleko ali ovseno mleko
- 50 ml pomarančni sok
- 1 limona sok limone
- 200 g pirina moka
- 20 g koruzni škrob
- 2 žlica sladkor ali kokosov sladkor
- 1 čž vinski kamen ali pecilni prašek
- 1 čž jabolčni kis
- 1/2 čž sol
- 1 pest suhe brusnice
- rastlinsko olje ali kokosovo olje za peko
- začimbe po želji: ingver, kardamom, piment, kurkuma
- dodatki po želji: kokosova moka, naribana jabolka ali hokaido buča, mešanica koščkov suhega sadja in sesekljanih oreščkov (npr. medjol datlji in pražene neslane pistacije)
Sestavine
|
Navodila
- Mokre sestavine in začimbe zmešamo skupaj (uporabimo polovico sladkorja, polovica uporabimo na koncu za karamelni priokus). Posebej zmešamo suhe sestavine, moko presejemo. Mokre in suhe sestavine združimo skupaj, premešamo in pustimo stati 20 minut.
- V ponev damo rastlinsko ali kokosovo olje in dodobra segrejemo. Vlijemo maso, da dobimo cca. 5 mm debelo "palačinko" (odvisno od velikosti ponve). Temperaturo malce znižamo in palačinko pečemo v pokriti ponvi, jo obrnemo in do konca popečemo v nepokriti ponvi. Ko je pečena tudi na sredini, jo z dvema kuhalnicama nadrobimo in koščke ter te še izdatno popražimo. Čisto na koncu dodamo preostanek sladkorja, da šmorn lepo karamelizira. Postrežemo posuto s sladkorjem in prelito z agavinim sirupom. Šmorn lahko pripravimo tudi v "slani" verziji in ga postrežemo skupaj z veliko skledo mešane solate. Obe verziji sta primerni tudi za malico, saj sta okusni tudi kasneje, ko se ohladita.