Testenine z vegansko bolonjsko omako

Čas priprave 10 min min
Čas kuhanja 15 min min
Skupni čas 25 min min
Vrsta jedi Glavna jed
Količina za 5 oseb
Sestavine
- 3 čebula
- 4 stroki česen
- 4 žlica rastlinsko ol
- 200 g mali sojini koščki
- zelenjava po izviri (npr. 200 g korenja in 100 g graha)
- 50 ml svetla sojina omaka
- 400 ml paradižnikova mezga
- 2 žlica rdeča paprika
- 2 žlica origano
- 1 žlica timijan
- 1/2 čž poper
Navodila
- Zavremo 1 liter vode in z njo prelijemo sojine koščke. Sojine koščke pustimo namočene 10 minut, nato jih odcedimo. Na oljčnem olju pražimo čebulo in česen, po 2 minutah praženja dodamo rdečo papriko in še malo popražimo. Dodamo zelenjavo in pražimo 2 minuti. Dodamo sojine koščke ter ob mešanju dodajamo sojino omako in začimbe. Na koncu dodamo še paradižnikovo mezgo in kuhamo 10-15 minut.
- Testenine skuhamo po navodilih in jih postrežemo z bolonjsko omako. Vse skupaj lahko posujemo z veganskim parmezanom.
- Bolonjsko omako lahko pripravimo v večji količini in preostanek shranimo v hladilniku (za 2-3 dni) ali pa zamrznemo in uporabimo takrat, ko nimamo časa kuhati. (Odmrznemo jo tako, da jo damo večer pred dnevom uporabe v hladilnik in se počasi odmrzne ali pa jo pogrejemo na štedilniku v posodi z malo vode in/ali olja). Omaka je odličen nadev za polnjeno zelenjavo, lazanje, musake, kanapeje in pica rolice.
Opombe
Anja Horvat