Veganske polnjene paprike

NATISNI
Čas priprave 1 hour 20 min
Skupni čas 1 hour 20 min
Vrsta jedi Glavna jed
Količina za 3 oseb

Sestavine
  

Nadev

  • 4 paprika večje ali 6 manjših paprik
  • 100 g kuhana leča ali sojini koščki ali pšenični drobljenec
  • 100 g kuhan pire
  • 50 g kuhan polnovreden riž
  • 50 g ovseni kosmiči ali zvrhana velika žlica koruznega škroba
  • 3 korenje naribano
  • 5 žlica oljčno olje
  • 1 čebula
  • 2 strok česen
  • 1 šopek drobjak
  • svež peteršilj nekaj vejic

Omaka

  • 1 kg svež pasiran paradižnik ali pasirani paradižnik iz pločevinke ali paradižnikova mezga
  • 5 žlica oljčno olje
  • 1 čebula
  • 2 strok česen
  • 1/2 čž sladka paprika v prahu
  • 1/2 čž rjavi sladkor
  • 1 čž majaron
  • 1 čž bazilika ali nekaj listov sveže bazilike
  • 3 lovorjev list
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • voda po potrebi

Navodila

  • Omaka: Na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo paradižnik, ki smo ga pred tem "zmiksali" v mešalniku. Dodamo sladkor, sol, poper, rdečo papriko in ostale začimbe. Omako na hitro zavremo in jo odstavimo s štedilnika. Po potrebi omako razredčimo z nekaj vode.
  • Nadev: Če pripravljamo nadev s sojinimi koščki, jih skupaj z ovsenimi kosmiči prelijemo z vročo vodo inpustimo stati, da se dodobra napojijo, nato jih odcedimo. Če pripravljamo nadev s kuhano lečo ali kupljenim pšeničnim drobljencem, namočimo le ovsene kosmiče. V ponvi prepražimo čebulo, dodamo odcejene sojine koščke, ovsene kosmiče, kuhan riž, kuhano piro, naribano korenje, peteršilj, drobnjak in česen. Solimo po okusu, malce popramo in pražimo toliko časa, da se korenje rahlo razpusti. Maso ohladimo. Zaradi pektina v korenju se nadev lepo poveže. Dobro očistimo in operemo paprike in prihranimo pokrove. Očiščene paprike napolnimo z maso in jih pokrijemo s pokrovčki. Da bodo paprike in pokrovčki ostali tam, kjer morajo, jih lahko pritrdimo z zobotrebci. Paprike položimo v pekač s pripravljeno paradižnikovo omako tako, da so z omako prekrite (izberemo posodo primerne velikosti). Pečemo jih eno uro pri 180°C. Prve pol ure pokrito potem pa pol ure odkrito. Polnjene paprike lahko pripravimo tudi s kuhanjem na štedilniku. Kot priloga se najbolj prileže pire krompir, ki ga pripravimo s sojinim jogurtom in kančkom margarine ali kokosove maščobe. Polnjenih paprik lahko pripravimo več in jih shranimo v zmrzovalniku. Če pripravimo preveč nadeva, lahko iz njega oblikujemo čufte, ki jih lahko prav tako zamrznemo.

Opombe

Recept objavljen z dovoljenjem avtorice

DELI STRAN:

POSKUSI VEGANSKO V 30 DNEH!

Pridruži se več kot 19.000 osebam, ki so že sprejele Izziv.

Pogoji in pravila za sodelovanje v Veganskem izzivu

  1. Organizator Veganskega izziva je Slovensko vegansko društvo.
  2. Udeleženci Izziva, ki so mlajši od 18 let, morajo imeti privoljenje svojih staršev ali skrbnikov. Mladoletni udeleženec s prijavo na Izziv potrjuje, da ima potrebno privoljenje.
  3. Sodelovanje v Veganskem izzivu je možno le v primeru, da oseba nima prehranskih motenj ali resnih zdravstvenih težav (npr. Crohnova bolezen, aktiven IBD, črevesna resekcija ali obstrukcija, bariatrični posegi). V nasprotnem primeru je potrebno sodelovanje psihologa, osebnega dietetika in/ali zdravstvenega specialista.
  4. Registracija na Izziv je možna preko spletne strani www.izziv.si. Registracija in sodelovanje v Izzivu je brezplačno.
  5. Uspešen zaključek Veganskega izziva pomeni, da se udeleženec 30 zaporednih dni prehranjuje vegansko – to pomeni samo z rastlinsko prehrano brez izdelkov in sestavin živalskega izvora, kot so meso, perutnina, morska hrana, jajca, mlečni izdelki in med.
  6. Po zaključku Izziva vas bomo prosili, da izpolnite zaključni vprašalnik.
  7. Slovensko vegansko društvo ima pravico do objave delov vprašalnika na svoji spletni strani in socialnih omrežjih.
  8. Vaš e-naslov bomo uporabljali za izvedbo programa Veganski izziv, kar vključuje vsakodnevno obveščanje po e-pošti z veganskimi recepti, info. o veganski prehrani, pravicah živali in drugih informacijah,  povezanih z veganstvom in izvedbo programa. Od prejemanja e-pošte Slovenskega veganskega društva se lahko kadarkoli odjavite s klikom na povezavo “odjava” v vseh emailih, ki jih boste prejeli od nas.
  9. Vaše podatke bomo hranili v skladu z zakonodajo.
  10. Udeleženci Izziva se v celoti strinjajo s temi pogoji in pravili.

Opomba: Če uporabljate Gmail, se bodo vaša sporočila usmerjala v zavihek “Promocije”. Sporočila začnete prejemati najkasneje 24 ur po izpolnitvi prijavnice. V primeru, da ne prejemate naših sporočil, nas kontaktirajte na info@izziv.si in nam to sporočite, da morebitno napako v čim krajšem času najdemo in odpravimo.

Izjava o omejitvi odgovornosti
Informacije na tej spletni strani in na vseh povezanih straneh so namenjene splošnemu informiranju in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali drugim ustreznim specialistom. Prav tako ne prevzemamo odgovornosti za samodiagnoze kot tudi ne diagnoze ali zdravljenja kakršnihkoli bolezenskih stanj ali bolezni s strani tretjih oseb na osnovi vsebine te spletne strani in drugih povezanih vsebin. Če imate ali slutite, da imate težave z zdravjem, se obvezno posvetujte z zdravnikom ali drugim ustreznim specialistom.

Pridržujemo si pravico do napak v besedilih.