Čas priprave | 15 minut |
Čas kuhanja | 25 minut |
Obroki |
oseb
|
Sestavine
- 400-500 g kruh lahko uporabimo 2-3 dni star kruh
- 1 čebula velika
- 2 strok česen
- 4 žlica oljčno olje lahko več, do 6
- 2 žlica lanena semena
- 2 žlica sesekljan peteršilj
- 1/2 skodelica vode
- 1 skodelica sojino mleko vedno postopoma dodajaj glede na suhost kruha!
- 1/4 čž muškatni orešček
- sol po okusu
- poper po okusu
- veganska šunka ali hrenovka ni obvezno
Sestavine
|
Navodila
- Laneno seme zmeljemo in mu dodamo 1/2 skodelice vode ter mešanico pustimo stati 10 minut. Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju (česen dodamo malo kasneje kot čebulo). Če želimo dodati vegansko šunko, tudi to sesekljamo ali zmešamo v multipraktiku in prepražimo na ponvi z malo olja. Kruh narežemo na majhne kocke, širine okoli 5 mm x 5mm.
- Vse pripravljene sestavine, razen sojinega mleka, zmešamo v večji skledi. Postopoma dodajamo sojino mleko in maso gnetemo z rokami, dokler se ne prične lepo sprijemati skupaj. Oblikujemo štruco (po peki jo narežemo na rezine), polpetke ali kroglice. Maso lahko uporabimo tudi za polnjenje poljubne zelenjave (npr. paprika). Pripravljeno polagamo na pekač s peki papirjem in pečemo 20-30 min pri 180°C (oziroma dokler se lepo ne zapeče).
- Lahko jih pripravimo tudi s kuhanjem. Oblikovano štruco podobno kot štrukelj posujemo s krušnimi drobtinami, zavijemo v čisto belo kuhinjsko krpo in jo povežemo s šivalno nitjo. Kuhamo 20 minut. Pred rezanjem malo počakamo, da se štruca odcedi in rahlo ohladi.
Avtor
Avtor: Maja Hrovat