Jed | Glavna jed, Priloga |
Čas priprave | 40 minut |
Obroki |
oseb
|
Sestavine
- 300 g krompir
- 100 g moka npr. 40 g polnozrnate in 60 g črne moke
- 1 žlica koruzni škrob
- 1 žlica oljčno olje lahko kokosovo maščobo
- 1/2 čž soli
- ščep kurkuma
- ščep poper
- zelišča po okusu (npr. sesekljan peteršilj)
- vinski kamen ali pecilni prašek, po želji,kadar njoke cvremo
- 3 žlica krušne drobtine oz. po potrebi, brez mlečnih sestavin
- 3 žlica rastlinsko olje oz. po potrebi, za praženje drobti
Sestavine
|
Navodila
- Skuhamo krompir. Kuhan krompir še topel olupimo in popolnoma zmečkamo (lahko uporabimo tudi ostanek pire krompirja, če ga imamo). Lahko si pomagamo z napravo za pasiranje krompirja, če jo imamo, saj ne sme biti grudic. V topel krompir dodamo oljčno olje in narahlo premešamo. Ko se krompir ohladi, dodamo preostale sestavine in zgnetemo voljno testo. Naredimo večji svaljek in ga narežemo na manjše kose, z vilico njoke fiksiramo. Lahko jih zamrznemo, saj se po tem receptu res lepo vežejo in ne razpadejo med kuhanjem. Kuhamo jih, dokler ne priplavajo na površje. Lahko jih tudi ocvremo.
- Ko kuhane njoke odcedimo, na rastlinskem olju prepražimo nekaj žlic drobtin. Njoke povaljamo v prepraženih drobtinah in postrežemo z veliko skledo solate. Lahko jih pripravimo tudi v paradižnikovi ali veganski smetanovi omaki.