Jed | Glavna jed |
Čas priprave | 10 minut |
Čas kuhanja | 20 minut |
Obroki |
oseb
|
Sestavine
- 200 g riževi rezanci po izbiri, npr. stekleni rezanci
- 2 žlica sezamovo olje
- 2 strok česen
- 200 g čvrst fotu
- 4 žlica sojina omaka ali 2 žlici sojine omake in 2 žlici veganske 'ribje' omake
- 2 žlica arašidovo maslo
- 3 limeta
- 1 čž čilijeva paste ali pol toliko svežega čilija
- 3 žlica rjav sladkor
- 2 steblo mlada čebula
- 160 g šitaki ali šampinjoni
- 50 g korenje
- 70 g zelje (lahko uporabite 'pak choi' vrsto, če jo dobite)
- 70 g sojini kalčki ali kateri koli drugi
- 3 g ingver sveže nastrgan
- 1 žlica miso pasta
Sestavine
|
Navodila
- Operemo zelenjavo in jo narežemo/nasekljamo na poljubno velikost. Nasekljamo česen in na tenko narežemo korenje, zelje in mlado čebulo, gobe pa lahko natrgamo ali narežemo na večje kose. V ločeni posodi zmešamo sladkor, miso pasto, 3 žlice sojine omake in arašidovo maslo. Dodamo 1 dl vroče vode, da vse skupaj lažje zmešamo, nato pa še sok dveh limet.
- Vmes preberemo navodila za pripravo rezancev - ponavadi je dovolj, da jih pustimo nekaj minut v vroči vodi. Sledimo navodilom in pazimo, da jih ne prekuhamo - najbolje je, da ostanejo še rahlo surovi.
- Polovico sezamovega olja segrejemo v voku in dodamo nasekljan česen, čilijevo pasto in na kocke narezan tofu. Pražimo na močnem ognju, dokler tofu ni hrustljav. Pri tem pazimo, da česna ne zažgemo. Nato tofu odstavimo, v isti vok pa dodamo preostanek olja, ingver in nasekljano zelenjavo, ki jo v največ treh minutah prepražimo na zelo močnem ognju. Nato dodamo tofu in skoraj kuhane rezance. Vse skupaj pražimo še približno pol minute, nato pa zalijemo s prej pripravljeno omako iz arašidovega masla, soka limet in sojine omake ter sladkorja. Ko nekaj tekočine izhlapi in se omaka začne prijemat rezancev, jih odstavimo.