Veganski Pad Thai

Čas priprave 10 min min
Čas kuhanja 20 min min
Skupni čas 30 min min
Vrsta jedi Glavna jed
Količina za 2 oseb
Sestavine
- 200 g –riževi rezanci (po izbiri, npr. stekleni rezanci)
- 2 × žlica –sezamovo olje
- 2 × strok –česen
- 200 g –čvrst fotu
- 4 × žlica –sojina omaka (ali sojina omaka v kombinaciji z vegansko 'ribjo' omako)
- 2 × žlica –arašidovo maslo
- 3 ×limeta
- 1 × žlička –čilijeva pasta (ali pol toliko svežega čilija)
- 3 × žlica –rjav sladkor
- 2 × steblo –mlada čebula
- 160 g –šitaki ali šampinjoni
- 50 g –korenje
- 70 g –zelje (lahko uporabite 'pak choi' vrsto, če jo dobite)
- 70 g –sojini kalčki (ali kateri koli drugi kalčki)
- 3 g –ingver (sveže nastrgan)
- 1 × žlica –miso pasta
Navodila
- Operemo zelenjavo in jo narežemo/nasekljamo na poljubno velikost. Nasekljamo česen in na tenko narežemo korenje, zelje in mlado čebulo, gobe pa lahko natrgamo ali narežemo na večje kose. V ločeni posodi zmešamo sladkor, miso pasto, sojino omako in arašidovo maslo. Dodamo toliko vroče vode, da vse skupaj lažje zmešamo, nato pa še sok limet.
- Vmes preberemo navodila za pripravo rezancev - ponavadi je dovolj, da jih pustimo nekaj minut v vroči vodi. Sledimo navodilom in pazimo, da jih ne prekuhamo - najbolje je, da ostanejo še rahlo surovi.
- Polovico sezamovega olja segrejemo v voku in dodamo nasekljan česen, čilijevo pasto in na kocke narezan tofu. Pražimo na močnem ognju, dokler tofu ni hrustljav. Pri tem pazimo, da česna ne zažgemo. Nato tofu odstavimo, v isti vok pa dodamo preostanek olja, ingver in nasekljano zelenjavo, ki jo v največ treh minutah prepražimo na zelo močnem ognju. Nato dodamo tofu in skoraj kuhane rezance. Vse skupaj pražimo še približno pol minute, nato pa zalijemo s prej pripravljeno omako iz arašidovega masla, soka limet in sojine omake ter sladkorja. Ko nekaj tekočine izhlapi in se omaka začne prijemat rezancev, jih odstavimo.
- Pred serviranjem izdatno posipamo z mletimi praženimi arašidi in nasekljano mlado čebulo. Pokapamo s sokom limete.

