Natisni recept
Zelenjavna lazanja
Čas priprave 90 minut
Obroki
oseb
Sestavine
Čas priprave 90 minut
Obroki
oseb
Sestavine
Navodila
  1. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
  2. Operemo paprike in jajčevec ter jih narežemo na kocke, približno 1 cm krat 1 cm. Olupimo 1 čebulo in bučki ter narežemo na podobne kocke.
  3. Zelenjavo damo v večji pekač, posolimo z 1 žličko soli, prelijemo z olivnim oljem in balzamičnim kisom ter vse dobro premešamo, da bo vsa zelenjava prekrita s prelivom.
  4. Olupimo glavico česna kolikor je to možno (odstranimo čisto zunanje sloje), ji odrežemo 1 cm vrha tako, da bo vidno meso vsakega stroka česna, jo zavijemo v alu folijo in položimo na zelenjavo ter damo vse skupaj v pečico za približno pol ure oziroma za toliko časa, da bo zelenjava lepo zmehčana in bo dobila rahlo zapečeno barvo.
  5. V veliki ponvi (vanjo bo morala potem vsa zelenjava poleg omake!) zagrejemo sončnično olje, dodamo olupljeno in nasesekljano 1 čebulo in na srednji temperaturi pražimo 10 minut. Dodamo paradižnik, lovor, timijan, 2 žlički soli, poper in drobno nasesekljane posušene vložene paradižnike. Ko omaka zavre, temperaturo znižamo, da bo vrelo lepo počasi.
  6. Ko je zelenjava pečena, jo zvrnemo v omako iz katere odstranimo lovorjeva lista. Previdno olupimo česen (vroče!) - če ni dovolj zmehčan, ga zmečkamo z vilico in dodamo omaki z zelenjavo. Vse dobro premešamo.
  7. Pečico nastavimo na temperaturo, ki je navedena v navodilih za peko lazanja testenin. V pekač za lazanjo damo prvi sloj - omako z zelenjavo - toliko, da dobro prekrijemo dno. Čez položimo lazanja testenine in povrhu potrosimo z veganskim sirom (lahko ga tudi izpustimo). Vajo ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin ali prostora v pekaču. Zadnji sloj naj bo nariban sir ali omaka ali omaka s sirom.
  8. Pečemo toliko časa kot je navedeno v navodilih za peko lazanja testenin.
  9. *Če nam ostane kaj omake z zelenjavo, jo lahko ohladimo in zamrznemo. Sama vedno pripravim več paketkov, ki jih potem po potrebi jemljem iz zamrzovalnika in uporabim za kakšne testenine ali pa prilogo. Ponavadi mi ostane omake za dva paketka, vsak je za dve osebi. *Če se nam zdi, da res ne bo šlo brez bešamela, ampak ga še nismo pripravljali ali pa nam enostavno ne uspe, lahko namesto tega na vsak sloj testenin polijemo nekaj žlic riževe ali ovsene smetane za kuhanje.
    *Če nam ostane kaj omake z zelenjavo, jo lahko ohladimo in zamrznemo. Sama vedno pripravim več paketkov, ki jih potem po potrebi jemljem iz zamrzovalnika in uporabim za kakšne testenine ali pa prilogo. Ponavadi mi ostane omake za dva paketka, vsak je za dve osebi.
*Če se nam zdi, da res ne bo šlo brez bešamela, ampak ga še nismo pripravljali ali pa nam enostavno ne uspe, lahko namesto tega na vsak sloj testenin polijemo nekaj žlic riževe ali ovsene smetane za kuhanje.
Avtor

Objavljeno z dovoljenjem avtorice

DELI STRAN:

POSKUSI VEGANSKO V 30 DNEH!

Pridruži se več kot 19.000 osebam, ki so že sprejele Izziv.

Pogoji in pravila za sodelovanje v Veganskem izzivu

  1. Organizator Veganskega izziva je Slovensko vegansko društvo.
  2. Udeleženci Izziva, ki so mlajši od 18 let, morajo imeti privoljenje svojih staršev ali skrbnikov. Mladoletni udeleženec s prijavo na Izziv potrjuje, da ima potrebno privoljenje.
  3. Sodelovanje v Veganskem izzivu je možno le v primeru, da oseba nima prehranskih motenj ali resnih zdravstvenih težav (npr. Crohnova bolezen, aktiven IBD, črevesna resekcija ali obstrukcija, bariatrični posegi). V nasprotnem primeru je potrebno sodelovanje psihologa, osebnega dietetika in/ali zdravstvenega specialista.
  4. Registracija na Izziv je možna preko spletne strani www.izziv.si. Registracija in sodelovanje v Izzivu je brezplačno.
  5. Uspešen zaključek Veganskega izziva pomeni, da se udeleženec 30 zaporednih dni prehranjuje vegansko – to pomeni samo z rastlinsko prehrano brez izdelkov in sestavin živalskega izvora, kot so meso, perutnina, morska hrana, jajca, mlečni izdelki in med.
  6. Po zaključku Izziva vas bomo prosili, da izpolnite zaključni vprašalnik.
  7. Slovensko vegansko društvo ima pravico do objave delov vprašalnika na svoji spletni strani in socialnih omrežjih.
  8. Vaš e-naslov bomo uporabljali za izvedbo programa Veganski izziv, kar vključuje vsakodnevno obveščanje po e-pošti z veganskimi recepti, info. o veganski prehrani, pravicah živali in drugih informacijah,  povezanih z veganstvom in izvedbo programa. Od prejemanja e-pošte Slovenskega veganskega društva se lahko kadarkoli odjavite s klikom na povezavo “odjava” v vseh emailih, ki jih boste prejeli od nas.
  9. Vaše podatke bomo hranili v skladu z zakonodajo.
  10. Udeleženci Izziva se v celoti strinjajo s temi pogoji in pravili.

Opomba: Če uporabljate Gmail, se bodo vaša sporočila usmerjala v zavihek “Promocije”. Sporočila začnete prejemati najkasneje 24 ur po izpolnitvi prijavnice. V primeru, da ne prejemate naših sporočil, nas kontaktirajte na info@izziv.si in nam to sporočite, da morebitno napako v čim krajšem času najdemo in odpravimo.

Izjava o omejitvi odgovornosti
Informacije na tej spletni strani in na vseh povezanih straneh so namenjene splošnemu informiranju in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali drugim ustreznim specialistom. Prav tako ne prevzemamo odgovornosti za samodiagnoze kot tudi ne diagnoze ali zdravljenja kakršnihkoli bolezenskih stanj ali bolezni s strani tretjih oseb na osnovi vsebine te spletne strani in drugih povezanih vsebin. Če imate ali slutite, da imate težave z zdravjem, se obvezno posvetujte z zdravnikom ali drugim ustreznim specialistom.

Pridržujemo si pravico do napak v besedilih.