Natisni recept
Zelenjavna lazanja
Čas priprave 90 minut
Obroki
oseb
Sestavine
Čas priprave 90 minut
Obroki
oseb
Sestavine
Navodila
 1. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
 2. Operemo paprike in jajčevec ter jih narežemo na kocke, približno 1 cm krat 1 cm. Olupimo 1 čebulo in bučki ter narežemo na podobne kocke.
 3. Zelenjavo damo v večji pekač, posolimo z 1 žličko soli, prelijemo z olivnim oljem in balzamičnim kisom ter vse dobro premešamo, da bo vsa zelenjava prekrita s prelivom.
 4. Olupimo glavico česna kolikor je to možno (odstranimo čisto zunanje sloje), ji odrežemo 1 cm vrha tako, da bo vidno meso vsakega stroka česna, jo zavijemo v alu folijo in položimo na zelenjavo ter damo vse skupaj v pečico za približno pol ure oziroma za toliko časa, da bo zelenjava lepo zmehčana in bo dobila rahlo zapečeno barvo.
 5. V veliki ponvi (vanjo bo morala potem vsa zelenjava poleg omake!) zagrejemo sončnično olje, dodamo olupljeno in nasesekljano 1 čebulo in na srednji temperaturi pražimo 10 minut. Dodamo paradižnik, lovor, timijan, 2 žlički soli, poper in drobno nasesekljane posušene vložene paradižnike. Ko omaka zavre, temperaturo znižamo, da bo vrelo lepo počasi.
 6. Ko je zelenjava pečena, jo zvrnemo v omako iz katere odstranimo lovorjeva lista. Previdno olupimo česen (vroče!) - če ni dovolj zmehčan, ga zmečkamo z vilico in dodamo omaki z zelenjavo. Vse dobro premešamo.
 7. Pečico nastavimo na temperaturo, ki je navedena v navodilih za peko lazanja testenin. V pekač za lazanjo damo prvi sloj - omako z zelenjavo - toliko, da dobro prekrijemo dno. Čez položimo lazanja testenine in povrhu potrosimo z veganskim sirom (lahko ga tudi izpustimo). Vajo ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin ali prostora v pekaču. Zadnji sloj naj bo nariban sir ali omaka ali omaka s sirom.
 8. Pečemo toliko časa kot je navedeno v navodilih za peko lazanja testenin.
 9. *Če nam ostane kaj omake z zelenjavo, jo lahko ohladimo in zamrznemo. Sama vedno pripravim več paketkov, ki jih potem po potrebi jemljem iz zamrzovalnika in uporabim za kakšne testenine ali pa prilogo. Ponavadi mi ostane omake za dva paketka, vsak je za dve osebi. *Če se nam zdi, da res ne bo šlo brez bešamela, ampak ga še nismo pripravljali ali pa nam enostavno ne uspe, lahko namesto tega na vsak sloj testenin polijemo nekaj žlic riževe ali ovsene smetane za kuhanje.
  *Če nam ostane kaj omake z zelenjavo, jo lahko ohladimo in zamrznemo. Sama vedno pripravim več paketkov, ki jih potem po potrebi jemljem iz zamrzovalnika in uporabim za kakšne testenine ali pa prilogo. Ponavadi mi ostane omake za dva paketka, vsak je za dve osebi.
*Če se nam zdi, da res ne bo šlo brez bešamela, ampak ga še nismo pripravljali ali pa nam enostavno ne uspe, lahko namesto tega na vsak sloj testenin polijemo nekaj žlic riževe ali ovsene smetane za kuhanje.
Avtor

Objavljeno z dovoljenjem avtorice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja