Marinirani zrezki v gobovi omaki

Čas priprave 10 min min
Čas kuhanja 50 min min
Skupni čas 1 hour hr
Vrsta jedi Glavna jed, Večerja
Količina za 4 oseb
Sestavine
Marinirani zrezki
- 1 skodelica glutenska moka ali 1 vrečka sojinih zrezkov
- 1/2 skodelica sojina omaka
- 1/2 skodelica olivno olje
- 1 čž origano ali mešanica provansalskih začimb
- 1 čž rdeča paprika v prahu
- 4 ščep česen v prahu
- 4 ščep poper
Gobova omaka
- 500 g šampinjoni
- 1/2 skodelica kuhan riž ali ovseni kosmiči
- 2 čebula
- 2 strok česen
- šopek mleti peteršilj
- 1/4 čž muškatni orešček
- 1 ščep poper
- sol po okusu
- 4 žlica rastlinsko olje
Navodila
Priprava zrezkov
- Predpriprava seitanovih zrezkov: Glutenski moki dodamo začimbe (rdečo papriko, kurkumo, sol, po želji tudi druge začimbe) in jo močno pregnetemo v vodi. Dobljeno maso razdelimo na manjše hlebčke, ki jih kuhamo 40 minut v slani vodi. Ko se ohladijo jih razrežemo na posamezne rezine. Predpriprava sojinih zrezkov (enako velja tudi za sojine koščke): Dehidrirane sojine zrezke za 5-10 minut namočimo v vreli vodi, nato odcedimo. Vse naštete sestavine zmešamo in tako pripravimo marinado. Veganske zrezke čez noč namočimo v marinado. Pred uporabo jih rahlo odcedimo.
Priprava gobove omake
- Za pripravo smetane kuhan riž ali ovsene kosmiče z 1-2 skodelicama vode (dodajamo postopoma) zmiksamo v blenderju. Vodo dodajamo dokler ne dobimo želene kremaste konsistence. Na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen (česen dodamo z zamikom). Dodamo šampinjone in pražimo 4 minute. Dodamo sesekljan peteršilj, smetano in začimbe. Dobro premešamo in kuhamo še kako minuto.
Opombe
Avtor: vegan.si