Natisni recept
Praznična veganska pečenka z nadevom
Čas priprave 30 minut
Čas kuhanja 120 minut
Obroki
oseb
Sestavine
Pečenka (mokre sestavine)
Pečenka (suhe sestavine)
Nadev
 • nadev: https://izziv.si/recipe/veganski-kruhovi-cmoki/ (lahko brez veganske šunke)
Marinada
Čas priprave 30 minut
Čas kuhanja 120 minut
Obroki
oseb
Sestavine
Pečenka (mokre sestavine)
Pečenka (suhe sestavine)
Nadev
 • nadev: https://izziv.si/recipe/veganski-kruhovi-cmoki/ (lahko brez veganske šunke)
Marinada
Navodila
 1. Čebulo in česen za pečenko na drobno sesekljamo in preprežimo na olju (hkrati lahko enako naredimo tudi s čebulo in česnom za kruhov nadev). Prestavimo v skledo ali posodo z visokim robom ter dodamo preostale mokre sestavine. S paličnim mešalnikom zmešamo v gladko pasto.
 2. V multipraktiku (lahko tudi v večji skledi) zmešamo glutensko, koruzno moko in prehranski kvas. Ob počasnem mešanju vlijemo prej pripravljeno pasto iz mokrih sestavin za pečenko. Če imamo multipraktik z nastavkom za gnetenje, uporabimo to funkcijo in maso gnetemo 12-15 minut (v vmesnem času lahko pripravimo kruhov nadev po receptu za veganske kruhove cmoke). Sicer maso pregnetemo na roke in kruhov nadev pripravimo naknadno.
 3. Pripravljeno maso za pečenko na čisti kuhinjski površini oblikujemo v obliko lista A4 s previdnim raztegovanjem ali s pomočjo valjarja. Pripravljen nadev razporedimo v obliki štruce na spodnjem delu razvaljanega pravokotnika ter jo zarolamo in tako zavijemo v maso za pečenko (glej: slike). Robove zaoblimo in tako zakrijemo nadev. Po kuhinjski površini potresemo malo začimb (timijan, rožmarin, solni cvet, rdeča paprika v prahu, poper) in pečenko povaljamo v njih, nato pa jo zavijemo v kuhinjsko servieto za kuhanje in povežemo s sukancem.
  Pripravljeno maso za pečenko na čisti kuhinjski površini oblikujemo v obliko lista A4 s previdnim raztegovanjem ali s pomočjo valjarja. Pripravljen nadev razporedimo v obliki štruce na spodnjem delu razvaljanega pravokotnika ter jo zarolamo in tako zavijemo v maso za pečenko (glej: slike). Robove zaoblimo in tako zakrijemo nadev. Po kuhinjski površini potresemo malo začimb (timijan, rožmarin, solni cvet, rdeča paprika v prahu, poper) in pečenko povaljamo v njih, nato pa jo zavijemo v kuhinjsko servieto za kuhanje in povežemo s sukancem.
 4. V pekaču ali posodi za peko (idealno takšni s pokrovom) pripravimo marinado, v katero damo na večje kose narezano čebulo in strt česen, na večje kose nalomljene šitake, zelenjavno jušno osnovo, sojino omako, belo vino in začimbe. V marinado položimo povito pečenko in v pokritem pekaču vse skupaj pečemo 2 uri pri 180° (po 1 uri pečenko obrnemo in po potrebi dodamo malo vode). Zadnjih 15 minut lahko pečenko odvijemo in pečemo odvito, po njej pa polijemo malo oljčnega olja in marinadne polivke. Marinadno polivko pripravimo iz marinade tako, da marinadi odstranimo lovorjeve liste, dodamo 4 žlice koruznega škroba in jo s paličnim mešalnikom zmešamo v gostljato polivko. Večji del polivke prihranimo in postrežemo poleg pečenke.
  V pekaču ali posodi za peko (idealno takšni s pokrovom) pripravimo marinado, v katero damo na večje kose narezano čebulo in strt česen, na večje kose nalomljene šitake, zelenjavno jušno osnovo, sojino omako, belo vino in začimbe. V marinado položimo povito pečenko in v pokritem pekaču vse skupaj pečemo 2 uri pri 180° (po 1 uri pečenko obrnemo in po potrebi dodamo malo vode). Zadnjih 15 minut lahko pečenko odvijemo in pečemo odvito, po njej pa polijemo malo oljčnega olja in marinadne polivke. Marinadno polivko pripravimo iz marinade tako, da marinadi odstranimo lovorjeve liste, dodamo 4 žlice koruznega škroba in jo s paličnim mešalnikom zmešamo v gostljato polivko. Večji del polivke prihranimo in postrežemo poleg pečenke.
 5. Pečenka je odlična glavna jed, k kateri se priležejo priloge kot npr.: - pire krompir in zelenjavna omaka (špinačna, bučkina, kumarična, ...) - pečen krompir in kuhana zelenjava (brstični ohrovt v drobtinah, solata iz kuhanega stročjega fižola, ...) - pečena zeliščna polenta in gobova omaka - zelenjavna rižota in mešana solata
  Pečenka je odlična glavna jed, k kateri se priležejo priloge kot npr.:
- pire krompir in zelenjavna omaka (špinačna, bučkina, kumarična, ...)
- pečen krompir in kuhana zelenjava (brstični ohrovt v drobtinah, solata iz kuhanega stročjega fižola, ...)
- pečena zeliščna polenta in gobova omaka
- zelenjavna rižota in mešana solata
Avtor

Maja Hrovat

Sponzorji recepta:
Mir Grünt
Natureta
Kis in kvas

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja