Natisni recept
Praznična veganska pečenka z nadevom
Čas priprave 30 minut
Čas kuhanja 120 minut
Obroki
oseb
Sestavine
Pečenka (mokre sestavine)
Pečenka (suhe sestavine)
Nadev
  • nadev: http://izziv.si/recipe/veganski-kruhovi-cmoki/ (lahko brez veganske šunke)
Marinada
Čas priprave 30 minut
Čas kuhanja 120 minut
Obroki
oseb
Sestavine
Pečenka (mokre sestavine)
Pečenka (suhe sestavine)
Nadev
  • nadev: http://izziv.si/recipe/veganski-kruhovi-cmoki/ (lahko brez veganske šunke)
Marinada
Navodila
  1. Čebulo in česen za pečenko na drobno sesekljamo in preprežimo na olju (hkrati lahko enako naredimo tudi s čebulo in česnom za kruhov nadev). Prestavimo v skledo ali posodo z visokim robom ter dodamo preostale mokre sestavine. S paličnim mešalnikom zmešamo v gladko pasto.
  2. V multipraktiku (lahko tudi v večji skledi) zmešamo glutensko, koruzno moko in prehranski kvas. Ob počasnem mešanju vlijemo prej pripravljeno pasto iz mokrih sestavin za pečenko. Če imamo multipraktik z nastavkom za gnetenje, uporabimo to funkcijo in maso gnetemo 12-15 minut (v vmesnem času lahko pripravimo kruhov nadev po receptu za veganske kruhove cmoke). Sicer maso pregnetemo na roke in kruhov nadev pripravimo naknadno.
  3. Pripravljeno maso za pečenko na čisti kuhinjski površini oblikujemo v obliko lista A4 s previdnim raztegovanjem ali s pomočjo valjarja. Pripravljen nadev razporedimo v obliki štruce na spodnjem delu razvaljanega pravokotnika ter jo zarolamo in tako zavijemo v maso za pečenko (glej: slike). Robove zaoblimo in tako zakrijemo nadev. Po kuhinjski površini potresemo malo začimb (timijan, rožmarin, solni cvet, rdeča paprika v prahu, poper) in pečenko povaljamo v njih, nato pa jo zavijemo v kuhinjsko servieto za kuhanje in povežemo s sukancem.
  4. V pekaču ali posodi za peko (idealno takšni s pokrovom) pripravimo marinado, v katero damo na večje kose narezano čebulo in strt česen, na večje kose nalomljene šitake, zelenjavno jušno osnovo, sojino omako, belo vino in začimbe. V marinado položimo povito pečenko in v pokritem pekaču vse skupaj pečemo 2 uri pri 180° (po 1 uri pečenko obrnemo in po potrebi dodamo malo vode). Zadnjih 15 minut lahko pečenko odvijemo in pečemo odvito, po njej pa polijemo malo oljčnega olja in marinadne polivke. Marinadno polivko pripravimo iz marinade tako, da marinadi odstranimo lovorjeve liste, dodamo 4 žlice koruznega škroba in jo s paličnim mešalnikom zmešamo v gostljato polivko. Večji del polivke prihranimo in postrežemo poleg pečenke.
  5. Pečenka je odlična glavna jed, k kateri se priležejo priloge kot npr.: - pire krompir in zelenjavna omaka (špinačna, bučkina, kumarična, ...) - pečen krompir in kuhana zelenjava (brstični ohrovt v drobtinah, solata iz kuhanega stročjega fižola, ...) - pečena zeliščna polenta in gobova omaka - zelenjavna rižota in mešana solata
Avtor

Maja Hrovat

Sponzorji recepta:
Mir Grünt
Natureta
Kis in kvas

DELI STRAN:

POSKUSI VEGANSKO V 30 DNEH!

Pridruži se več kot 19.000 osebam, ki so že sprejele Izziv.

Pogoji in pravila za sodelovanje v Veganskem izzivu

  1. Organizator Veganskega izziva je Slovensko vegansko društvo.
  2. Udeleženci Izziva, ki so mlajši od 18 let, morajo imeti privoljenje svojih staršev ali skrbnikov. Mladoletni udeleženec s prijavo na Izziv potrjuje, da ima potrebno privoljenje.
  3. Sodelovanje v Veganskem izzivu je možno le v primeru, da oseba nima prehranskih motenj ali resnih zdravstvenih težav (npr. Crohnova bolezen, aktiven IBD, črevesna resekcija ali obstrukcija, bariatrični posegi). V nasprotnem primeru je potrebno sodelovanje psihologa, osebnega dietetika in/ali zdravstvenega specialista.
  4. Registracija na Izziv je možna preko spletne strani www.izziv.si. Registracija in sodelovanje v Izzivu je brezplačno.
  5. Uspešen zaključek Veganskega izziva pomeni, da se udeleženec 30 zaporednih dni prehranjuje vegansko – to pomeni samo z rastlinsko prehrano brez izdelkov in sestavin živalskega izvora, kot so meso, perutnina, morska hrana, jajca, mlečni izdelki in med.
  6. Po zaključku Izziva vas bomo prosili, da izpolnite zaključni vprašalnik.
  7. Slovensko vegansko društvo ima pravico do objave delov vprašalnika na svoji spletni strani in socialnih omrežjih.
  8. Vaš e-naslov bomo uporabljali za izvedbo programa Veganski izziv, kar vključuje vsakodnevno obveščanje po e-pošti z veganskimi recepti, info. o veganski prehrani, pravicah živali in drugih informacijah,  povezanih z veganstvom in izvedbo programa. Od prejemanja e-pošte Slovenskega veganskega društva se lahko kadarkoli odjavite s klikom na povezavo “odjava” v vseh emailih, ki jih boste prejeli od nas.
  9. Vaše podatke bomo hranili v skladu z zakonodajo.
  10. Udeleženci Izziva se v celoti strinjajo s temi pogoji in pravili.

Opomba: Če uporabljate Gmail, se bodo vaša sporočila usmerjala v zavihek “Promocije”. Sporočila začnete prejemati najkasneje 24 ur po izpolnitvi prijavnice. V primeru, da ne prejemate naših sporočil, nas kontaktirajte na info@izziv.si in nam to sporočite, da morebitno napako v čim krajšem času najdemo in odpravimo.

Izjava o omejitvi odgovornosti
Informacije na tej spletni strani in na vseh povezanih straneh so namenjene splošnemu informiranju in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali drugim ustreznim specialistom. Prav tako ne prevzemamo odgovornosti za samodiagnoze kot tudi ne diagnoze ali zdravljenja kakršnihkoli bolezenskih stanj ali bolezni s strani tretjih oseb na osnovi vsebine te spletne strani in drugih povezanih vsebin. Če imate ali slutite, da imate težave z zdravjem, se obvezno posvetujte z zdravnikom ali drugim ustreznim specialistom.

Pridržujemo si pravico do napak v besedilih.