Sveže rolice z arašidovo omako

Čas priprave 45 min min
Skupni čas 45 min min
Vrsta jedi Predjed, Priloga, Večerja
Količina za 4 oseb
Sestavine
- 10 ×rižev list
- 200 g –tofu
- 1 ×korenje
- 1 ×kumara
- 1 ×sveža rdeča paprika
- 1 ×mlada čebula (ali por)
- 1 × skodelica –mlada špinača
- ½ × skodelica –sezam
- zelenjava (npr. belo in rdeče zelje, bučka, avokado, rdeča pesa, mango, ingver, kalčki, mikrozelenje, sveža bazilika, koriander ali meta)
Marinada za tofu
- 2 × žlica –arašidovo olje
- 4 × žlica –sojina omaka
- 2 × žlica –čili omaka (npr. Sriracha)
- 3 × ščep –česen v prahu (oz. po okusu)
Arašidova omaka za pomakanje
- 3 × žlica –arašidovo maslo
- 2 × žlica –sojina omaka
- 2 × žlica –čili omaka (npr. Sriracha)
- 1 × žlica –sezamovo olje
- 1 × žlica –rjavi sladkor (ali javorjev sirup)
- 1 × žlica –sezam
- limetin ali limonin sok (nekaj kapljic)
- 1 × ščep –česen v prahu
- voda (po potrebi)
Navodila
- Tofu narežemo na tanke rezine, ki jih drugo zraven druge položimo na pladenj in prelijemo z marinado. Pečemo ga 10 minut na eni strani in 10 minut na drugi strani pri 200 °C v pečici. Ko se ohladi, ga narežemo v obliki dolgih in tankih paličic. Svežo zelenjavo narežemo na dolge in tanke trakove (“julienne” zelenjava) ali pa si pri tem pomagamo s spiralizatorjem.
- Pripravimo si skledo z vročo vodo, v katero za okoli 10 sekund pomočimo vsak rižev list pred zvijanjem posamezne rolice (čas namakanja po potrebi prilagodimo navodilom proizvajalca). Na spodnji srednji konec riževega lista nadevamo okoli 3 cm zelenjave in tofuja ter vse skupaj posujemo s sezamom. Rolico zavijemo do polovice (tako da riževo testo “objame” zelenjavo), zapognemo oba robova in nato dokončno zavijemo. Enak postopek ponovimo pri vseh rolicah. Rolice polagamo na gladko površino.
- Vse sestavine za arašidovo omako zmešamo v multipraktiku in omako postrežemo poleg rolic.

Opombe
Avtor: Vegan.si