Veganske sarme

Čas priprave 1 hour hr
Skupni čas 1 hour hr
Vrsta jedi Glavna jed
Količina za 4 osebe
Sestavine
Nadev:
- 5 × strok –česen
- 300 g –riž
- 100 g –sojini koščki
- 4 × žlička –jodirana sol
- poper (po okusu)
- paprika (po okusu)
- lovorjev list (po okusu)
- timijan (po okusu)
- 3 × žlica –mleta lanena semena
- 1 l –voda
- kislo zelje (listi)
Za omako:
- olje
- 1 ×čebula
- 4 × dl –paradižnikova omaka
- 1 l –čičerikina voda
- lovorjev list
- poper
- jodirana sol
- 250 g –kislo zelje
Navodila
- Sojine koščke namočimo v vodi.
- V ponvi na malo olja 5 minut pražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo opran riž, sojine koščke, sol in začimbe ter pražimo še 3 minute.
- Dodamo mleta lanena semena ter mešanico med kuhanjem zalivamo z vodo. Želimo, da je riž le delno kuhan. Odstavimo na stran.
- Za omako v loncu na malo olja prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo paradižnikovo omako, vodo in začimbe ter segrejemo. Nato v omako položimo narezano kislo zelje, pokrijemo in kuhamo na nizkem ognju – mi pa se lotimo zvijanja sarm. Lahko uporabimo tudi narezane zeljne liste.
- Na zeljne liste bogato dodamo nadev ter sarme zvijemo. V lonec jih polagamo tesno skupaj, prelijemo z omako ter kuhamo 40–50 minut.
- Skuhane jih serviramo s kruhom.


