Veganski burger

Čas priprave 15 min min
Čas kuhanja 30 min min
Skupni čas 45 min min
Vrsta jedi Glavna jed, Priloga, Večerja
Količina za 8 burgerjev
Sestavine
- 3 × žlica –lanena semena (mleta)
- 400 g –kuhan fižol
- 1 × skodelica –korenje (naribano)
- ⅓ × skodelica –peteršilj (nasekljan)
- 2 × strok –česen (nasekljan)
- ½ × skodelica –čebula (nasekljana)
- ½ × skodelica –sončnična semena
- ¾ × skodelica –ovseni kosmiči (mleti)
- ½ × skodelica –krušne drobtine
- ½ × žlica –olivno olje
- 1 × žlička –čili v prahu
- 1 × žlička –origano
- 1 × žlička –kumina
- ¾ × žlička –jodirana sol
- poper (po okusu)
Navodila
- Pečico segrejemo na 180 °C in pekač obložimo s papirjem za peko.
- V skodelici zmešamo sveže zmleto laneno seme in toplo vodo. Pustimo 10 minut, da se zmes zgosti.
- V večji skledi z vilico ali rokami pretlačimo odcejen fižol. Dodamo mu zgoščeno laneno zmes in preostale sestavine ter dobro premešamo.
- Iz mase oblikujemo poljubno število kroglic in jih rahlo sploščimo v burgerje.
- Pečemo jih v pečici 15 minut, nato jih previdno obrnemo in pečemo še 15 minut, da postanejo zlato rjavi in čvrsti.

