Čas kuhanja | 10 minut |
Obroki |
oseb
|
Sestavine
- 1 skodelica mandlji namočeni, lahko drugi oreščki
- 4 skodelica voda
- 1 skodelica datlji namočeni, izkoščičeni in nasleklani (namesto lahko rjavi sladkor ali javorjev sirup)
- 1/4 skodelica kakav v prahu
- 3 čž koruzni škrob lahko več ali manj, odvisno od gostote, ki jo želimo
- 1 čž vaniljev ekstrakt ali borbonska vanilja
- 1 ščep sol
Sestavine
|
Navodila
- Mandlje namočimo preko noči. Zjutraj jih odcedimo, damo v blender in postopoma dodajamo skodelice vode, dokler ne dodamo celega litra vode. Dobljeno tekočino precedimo skozi mrežico ali gazo. Precejena tekočina je mandljevo mleko, preostalo pulpo pa shranimo v hladilniku in jo kasneje porabimo (kosmiči, smutiji, omake, namazi, peciva). Mandljevo mleko segrevamo do vretja in pred tem vanj s paličnim mešalnikom vmešamo vse zgornje sestavine (če namesto datljev uporabimo sladkor, lahko mešamo z metlico). Kuhamo 5-10 minut, dokler se napitek ne zgosti do željene konsistence.
Avtor
Avtor: vegan.si